Callebaut kiest voor fairtradechocolade

Chocolade is lekker, maar is vaak gekoppeld aan kinderslavernij. Gelukkig bestaan er nu een heleboel gecertificeerde fairtrademerken die garanderen dat geen enkel kind in de oogsten heeft gewerkt en dat de boeren een eerlijke vergoeding krijgen.


De meeste chocolade in de Belgische winkelrekken is niet kindvriendelijk. In West-Afrika werken meer dan 100.000 kinderen onder wat men “de ergste vormen van kinderarbeid” noemt. Naar schatting 10.000 kinderen zijn het slachtoffer van kinderhandel. In de chocolade die we elke dag eten, vind je cacao die geproduceerd wordt via dit soort kinderuitbuiting.

Daarom zouden we altijd chocolade moeten kopen met het label Max Havelaar, garant voor fairtrade. Een heleboel winkels verkoopt fairtradechocolade. Je vindt er bij Cora, Delhaize, Match, Carrefour, Champion, Colruyt, Lidl, Makro, Spar, Smatch en natuurlijk bij biowinkels en OxfamWereldwinkels.

Sinds januari dit jaar heeft ook een groot merk een stap in de goede richting gezet. Barry Callebaut heeft een reeks fairtradeproducten op de markt gebracht. De chocoladereus lust dus ook geen kindslavernij en brengt vier chocoladesoorten in de rekken. Het gaat om vier variëteiten van klassieke Belgische chocolades die chocolatiers, (banket)bakkers en restaurants kunnen gebruiken als basis voor hun creaties.

Het nieuwe engagement van Callebaut is een NEE tegen kinderuitbuiting, maar ook een belangrijke uitbreiding van de markttoegang voor Afrikaanse boeren, vooral uit Ivoorkust. Het land is één van de armste landen ter wereld, maar produceert 35% van alle cacao op onze planeet.

Fairtrade geeft de boeren in Ivoorkust een onafhankelijke garantie voor een eerlijke vergoeding en behoorlijke levens- en werkomstandigheden.

Meer info op www.callebaut.com en www.maxhavelaar.be

© Vivat.be 2020