Besparen en boodschappen doen in tien tips

Veel mensen moeten dezer dagen noodgedwongen besparen, en een van de eerste uitgavenposten die dan wordt aangepakt, is die van de wekelijkse boodschappen. Wilt u ook op de kleintjes letten? Sla dan deze tien tips niet in de wind.


1. Maak vooraf een boodschappenlijst: bedenk voor je vertrekt wat je gaat koken de volgende dagen en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt. Zo vermijd je dat je in allerijl tijdens het koken nog naar de (duurdere) buurtwinkel moet. Probeer niets te kopen dat niet op de lijst staat, vermijd impulsaankopen. 

2. Ga nooit boodschappen doen met een lege maag. Het is algemeen geweten dat honger het koopgedrag stimuleert. Wanneer je niet oppast, is het de lekkere trek die je winkelkarretje vult en niet het gezond verstand. 

3. Koop niet alles op één plek: de meeste mensen hebben een drukgevuld leven en willen met één wekelijks bezoek aan de supermarkt de week rondkomen. Vaak loont het echter de moeite om eens naar de markt te gaan, waar groenten en fruit soms   goedkoper zijn. De markt is meestal zeer vroeg open, vaak al om zes uur, zodat je daar ook voor je dagtaak al terecht kunt. 

4. Ga niet dadelijk in op aanbiedingen. Vaak koop je iets omdat het in de aanbieding is, niet omdat je het nodig hebt. Denk eerst na of je het betreffende product wel echt kunt gebruiken. Het aantal mensen dat een ongebruikte driepersoonstent van bij Aldi in de garage heeft liggen, is niet te tellen. Evenmin als de hoeveelheid maagdelijke citruspersen uit de Lidl die Vlaanderens keukenkastjes bevolken. 

5. Koop seizoensproducten: groente, fruit, wild, vis... al deze producten zijn op een bepaald moment van het jaar merkbaar goedkoper. Meestal is dat de periode dat ze bij ons, bij de lokale leveranciers, voorradig zijn. 

6. Controleer je kasticket: het is bewezen dat kassiersters systematisch fouten tikken, meestal in jouw nadeel. Vaak worden ook de bonnen niet van de rekening afgetrokken. Nakijken dus!

7. Koop producten die hun uiterste verkoopdatum naderen: die zijn vaak aan halve prijs omdat ze snel de deur uit moeten. De uiterste verkoopdatum ligt meestal nog een eindje van de uiterste verbruikdatum af, zodat je wat voedselveiligheid betreft nog op beide oren kunt slapen. 

 

 

 

8. Knip bons uit: vele kleintjes maken een groot Als u steeds bonnen gebruikt, merk je na een tijdje een enorm verschil in de uitgaven. Nog beter is om eerst de bonnen uit te knippen en aan de hand van die bonnen je weekmenu samen te stellen. 

9. Koop producten die niet snel bederven: hoe dikwijls gebeurt het niet dat iemand je onverwacht uitnodigt voor het avondeten, of dat manlief je bij wijze van verrassing meeneemt naar het restaurant. Die verse tonijn die voorzien was, kun je dan wel in de vuilbak gooien. Producten die enkele dagen vers blijven, kun je makkelijk met een dagje vertraging klaarmaken. 

10. Kijk in de supermarkt op de hoogste en laagste schappen. Blijkbaar is het ‘common policy’ in supermarkten om de duurste producten op gezichtshoogte te plaatsen, en zo de minder oplettende klant met een hogere rekening op te zadelen. Witte producten en goedkopere merken staan helemaal onder- of bovenaan. 

Ellen Wielandt

 









© Vivat.be 2020