Avontuurlijk wonen met Camelot
Camelot is de Europees marktleider op het gebied van leegstandbeheer, ook wel 'antikraak' genoemd. Het bedrijf biedt tijdelijke maar vaak heel grote woon- en werkruimtes aan piepkleine huurprijzen.
Thomas B. betaalt maandelijks 135 euro voor een oppervlakte van 300 meter. Hij woont, samen met 9 andere 'oppassers', in de bureaus van het voormalige gebouw van het Brussels ministerie van Financiën. De oppervlakte die Thomas ter beschikking heeft, is gigantisch groot. In de ene hoek van de zaal staan een paar zetels en een televisie.
Een andere hoek, twintig meter verder, doet dienst als keuken. De slaapkamer ligt in nog een aparte ruimte. “Dit zijn oude kantoren die op het eerste gezicht niet geschikt zijn om in te wonen. Maar als balletdanser en student aan de dansacademie kan ik de ruimtes wel gebruiken”, zegt Thomas.
Flexibiliteit en verantwoordelijkheid
Als jij op zoek bent naar een tijdelijke woon- of werkruimte tegen een lage prijs, dan kan je je bij Camelot aanmelden. Er zijn wel een paar voorwaarden: je moet aanvaarden om 'avontuurlijk’ te wonen. Dat betekent dat je zeer flexibel moet zijn. Antikraakwonen is iets heel anders dan huren. Je hebt geen huurcontract, dus ook geen huurrechten, maar een bruikleenovereenkomst.
Camelot werkt wel ISO-gecertificeerd, dat wil zeggen dat hun werkwijze onafhankelijk wordt gecontroleerd. De opzegtermijn is twee weken. Je weet vooraf nooit hoe lang je in een locatie kan blijven. Het kan zijn dat je er na een paar maanden al weer uit moet, maar sommige bewoners wonen al jarenlang voor Camelot op dezelfde plek.
Je moet ook verantwoordelijkheidsbesef hebben. Camelot verwacht van je dat je 'als een goede huisvader' omgaat met die verantwoordelijkheid. Indien je het idee zou hebben om grote feesten te organiseren of er lekker op los te leven, dan ben je aan het verkeerde adres.
Een ander belangrijk verschil met huren is privacy. Camelot en de eigenaar hebben altijd de mogelijkheid om het pand te bezoeken dat jij tijdelijk bewoont. Om controles uit te voeren van installaties en meters, om te werken aan de toekomstige bestemming (een makelaar die het pand verkoopt bijvoorbeeld), ... . Vaak weet je dat van tevoren, maar soms loopt er onverwacht iemand in het gebouw waar jij een kamer bewoont. Daar moet je vooraf wel even over nadenken of dat bij je past.
Grote ruimtes, kleine kosten
Camelot beheert de leegstaande panden in opdracht van de eigenaar in afwachting van de nieuwe bestemming. Dat kan bijvoorbeeld zijn: sloop, renovatie, verkoop, verhuur of nieuwbouw.
Het gaat over eenvoudige woningen die gesloopt gaan worden tot luxevilla's die leegstaan in afwachting van verkoop. Van kale kantoorkolossen tot rijkversierde kerkgebouwen.
Je kan dus terechtkomen in scholen, gemeentehuizen, politiebureaus, fabrieken, kerken, kloosters, enzovoort!
Camelot beheert ook locaties in het buitenland. Van een voormalige RAF-vliegbasis in Engeland tot schoolgebouwen in Delfzijl, van vrijstaande villa's in de Ardennen tot kantoren in Dublin. Hou je van avontuurlijk wonen in het buitenland, dan kan je bij Camelot terecht.
De kosten voor dit tijdelijk gebruik worden meestal voldaan via een vierwekelijkse bruikleenvergoeding, maar soms biedt Camelot ook tijdelijke huurcontracten. De vergoedingen variëren tussen 180 en 250 euro per maand, per persoon.
Vrije inschrijving maar strenge selectie
Iedereen kan zich op http://be-nl.cameloteurope.com inschrijven. Camelot selecteert wel voor elk pand de bewoners, huurders of gebruikers, afgestemd op de wensen van de opdrachtgever. Dat kunnen kunstenaars zijn op zoek naar een atelier, startende bedrijven, ambachtslieden en natuurlijk tijdelijke bewoners.
Elke dag wordt het actuele aanbod op de website bijgewerkt. Je kunt direct reageren op de locatie die je aanspreekt.