'Nieuw' kopen op ebay

In het begin was ebay één grote tweedehandswinkel. Nu bieden professionele verkopers ook nieuwe producten aan. Voordeliger? Met garantie?


Volgens een studie van ebay zelf zou je tot 20% kunnen besparen als je nieuwe producten koopt. De koopjessite daagt de bezoekers zelfs uit om de prijzen zelf te gaan vergelijken in de winkel. De enige beperkingen zijn en blijven natuurlijk de aanwezigheid van actieve verkopers op de site, en de al dan niet tijdelijke beschikbaarheid van bepaalde artikelen.

Dat hebben de enqueteurs van de studie trouwens ook zelf gedaan. Ze zijn naar drie bekende winkels gestapt en hebben de geafficheerde prijzen vergeleken met de prijs van hetzelfde nieuwe product op ebay bij minstens drie aankopen (BTW en verzendingskosten inbegrepen). Het gaat hier om professionele verkopers die de consumenten een factuur bezorgen, garantie bieden en een recht op teruggave. Net als in de 'gewone' winkel dus.

De verschillen lopen op tot meer dan de helft van de prijs voor een dvd of een scheertoestel. Van de 40 onderzochte produten waren 36 daadwerkelijk goedkoper dan in de winkel. (Robert Derumes)

© Vivat.be 2020