Waalse pluim voor Vlaamse Barbara Van Dyck, ‘distel' voor Electrabel

De ‘Fédération Inter-Environnement Wallonie’ (IEW), de Waalse zusterorganisatie van de Bond Beter Leefmilieu, heeft eind oktober haar jaarlijkse ‘Palme & Chardon’ voor het milieu uitgereikt. De pluim ging naar de Vlaamse onderzoekster Barbara Van Dyck; de ‘distel’ of berisping was voor Electrabel.


Barbara Van Dyck werd begin juni 2011 ontslagen door de KULeuven omdat ze openlijk haar steun had uitgesproken voor een actie van enkele dagen eerder van de Field Liberation Movement (FLM). Een paar honderd activisten, onder wie van Dyck, waren toen naar een veld van  genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren getrokken om te protesteren tegen de ggo-teelt. Enkele activisten slaagden er toen ook in het veld te betreden en vernielden een deel van het veld. Naast haar ontslag werd Van Dyck ook, samen met tien andere activisten, aangeklaagd voor onder meer vandalisme en bendevorming.

Met de uitreiking van de prijs wil de IEW Van Dyck en de FLM een hart onder de riem steken voor hun inzet in het ggo-debat.

De IEW reikte ook een ‘chardon’ (distel) uit, een blaam of berisping dus. Dit jaar ging die naar Electrabel, omdat het bedrijf hard blijft lobbyen en zelfs chantage niet schuwt om de levensduur van z’n kerncentrales te verlengen; omdat het amper investeert in hernieuwbare energie; omdat het er alles aan doet om geen nucleaire rente te betalen, ...

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020