Waakstand kost geld!

Je wist waarschijnlijk al dat elektrische apparaten in waakstand energie verbruiken. Maar wist je ook hoeveel dat per jaar kan kosten? Volgens de OIVO kan het bedrag tot 420 euro per jaar oplopen.
 


Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties OIVO heeft een lijst gemaakt van enkele populaire toestellen die misschien thuis op waakstand staan. Het vermogen in waakstand wordt weergegeven, maar, belangrijker, ook de jaarlijkse uitgave ervoor. Zo leer je dat een droogkast, bijvoorbeeld, zo'n 103kWh per jaar verbruikt, wat neerkomt op 27 euro. De Belgacomdecoder? Dat is 306 kWh/j en 81,03 euro minder in je portemonnee. Je televisie? Nog een extra 77 kWh/j en je bent 20 euro kwijt.

Hifiketens, laptops, koffiezetapparaten, ... zijn allemaal energievreters die je beter helemaal afzet als je ze niet gebruikt.

Jaarverbruik van heel Hongarije

Een gezin dat alle courante apparaten bezit kan jaarlijks tot 420 euro verspillen door de waakstand. Volgens experten zou de waakstand van elektrische huishoudtoestellen en kantoormachines in Europa elk jaar 7 miljard euro kosten. Dit staat gelijk met het jaarverbruik van heel Hongarije!

Wees slim, schakel de waakstand uit.

Meer info?

http://www.crioc.be/NL/doc/x/y/document-5677.html

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020