Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie

Ben je van plan binnenkort je huis te verduurzamen? Dan heb je zonder twijfel al spouwmuurisolatie overwogen. Het is dan ook een van de voordeligste manieren om snel te besparen op stookkosten en om je huis te opwaarderen. In dit artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie. Zo ben je helemaal voorbereid en weet je zeker dat je zodra een goed geïsoleerd huis hebt.

Is mijn muur geschikt voor spouwmuurisolatie?

De eerste vraag die je voor jezelf kan beantwoorden is natuurlijk of er reeds isolatie in de muren zit. Het kan gebeuren dat je daar niet van op de hoogte bent, als je bijvoorbeeld net een ouder huis hebt gekocht. In dat geval kan je beginnen met na te gaan wat het bouwjaar is van je huis. Vaak is het zo dat huizen die gebouwd zijn voor 1930 zelfs helemaal geen spouw hebben. Dan kies je beter voor gevelisolatie of muurisolatie aan de binnenkant van het huis. Huizen die tussen 1930 en 1980 zijn gebouwd beschikken vaak wel over een spouwmuur, maar daar is niet altijd isolatiemateriaal in aangebracht. Huizen die na 1980 zijn gebouwd zijn meestal reeds voorzien van spouwmuurisolatie.

Indien je huis reeds geïsoleerd is, kan het natuurlijk gebeuren dat het isolatiemateriaal niet meer in een goede staat is. Isolatiemateriaal uit de jaren 1980 kan beschadigd zijn of van minderwaardige kwaliteit. Het is perfect mogelijk om spouwmuren te voorzien van na-isolatie, indien het oude materiaal niet in een al te slechte staat is. Soms is het dus aangeraden het oude materiaal eerst te laten verwijderen.

Wat is de beste spouwmuurisolatie?

Wanneer je hebt besloten de spouw te gaan isoleren, merk je dat er een enorm groot aanbod aan isolatiematerialen bestaat. Welke kies je dan voor jouw huis?

De meest populaire isolatiematerialen voor de spouwmuur zijn glaswol, steenwol, PUR-schuim en EPS-parels. Iedere soort heeft voor- en nadelen. Het is afhankelijk van je budget, je wensen en je spouwmuur welke je kiest. Het kan zijn dat je de voorkeur geeft aan een goedkoper materiaal, of aan een ecologisch product, en dan verschilt het voor jou persoonlijk welke je de beste vindt. Zo zijn EPS-parels handig om kleine kieren goed op te vullen, maar zijn ze minder ecologisch dan minerale wollen zoals glaswol en steenwol. En PUR is misschien wat duurder per vierkante meter, maar je hebt een minder dikke laag nodig door de hoge isolatiewaarde van PUR.

Krijg ik subsidies voor spouwmuurisolatie?

Jazeker, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. In Nederland maak je namelijk kans op de landelijke ISDE, of de Investeringssubsidie voor duurzame energie en energiebesparing. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, kan je maar liefst € 5,- per vierkante meter besparen! Deze subsidie kan je aanvragen tot een jaar na de plaatsing. Let wel op: je moet minstens twee isolerende maatregelen laten uitvoeren in huis, of je spouwmuurisolatie combineren met een de plaatsing van een warmtepomp of zonneboiler. Controleer dus op voorhand of je aan alle voorwaarden voldoet, zodat je later kan genieten van een flink subsidiebedrag.

Bovenop deze subsidie betaal je een verlaagd btw-tarief op de klus. Kies je voor een erkend vakman, dan betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten, in de plaats van de gebruikelijke 21%. Je kan genieten van dit voordeel als je huis ouder dan twee jaar oud is.









© Vivat.be 2020