Rio +20 is een teleurstelling

Voor de ngo's was de VN-conferentie voor Duurzame Ontwikkeling in Rio de Janeiro een gelegenheid om de wereld op het goede pad te zetten. Helaas stellen de beslissingen die er werden genomen iedereen teleur.


Van 20 tot 22 juni kwamen wereldleiders samen in Rio de Janeiro in Brazilië voor de VN-conferentie voor Duurzame Ontwikkeling. Deze top, Rio+20, was een kans voor de opbouw van een duurzame toekomst voor iedereen. Drie thema’s zouden centraal in de onderhandelingen staan: voedsel, water en energie voor iedereen, en de beslissingen gingen de wereldwijde milieuagenda bepalen voor ten minste de komende 10 jaar.

Het resultaat ervan is een teleurstelling. Dat is althans de mening van de ngo's. Voor Jim Leape, directeur-generaal van WWF International "eindigde Rio+20 met een tekst zonder inhoud, ten koste van onze planeet". 

Het WWF betreurt dat de wereldleiders het dringende doel uit het oog zijn verloren en dat veel te weining landen klaar waren om in actie te schieten. De milieuorganisatie zegt dat Rio +20 opnieuw een gemiste kans was.

De Belgische coalitie Rio+20, een federaal platform gecoördineerd door 11.11.11, is ook diep teleurgesteld.

Ook al zijn er belangrijke verwijzingen opgenomen over de rechten van de mens, sociale bescherming en adequate en groene jobs, de ngo ziet geen concrete beslissingen "die een globaal beleid rond duurzame ontwikkeling kunnen garanderen zoals sterke instellingen en een concrete agenda. Ook de afwezigheid van een duidelijke beslissing over de hoogst noodzakelijke financiële middelen, waaronder een financiële transactietaks en de reallocatie van subsidies voor fossiele energie, betreuren we".

Tot slot trekt het WWF op z'n website een juiste conclusie: "Het is aan ons om op elk niveau te reageren: burgers, steden en dorpen, landen, kleine en grote bedrijven, maar ook het maatschappelijke middenveld en de ngo's. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid opnemen, iets dat de wereldleiders niet durfden tijdens Rio+20". En hopen maar dat deze inspanningen na verloop van tijd zullen helpen om ruimte te maken voor wereldwijde actie.

www.wwf.be

Melody De Visscher

 

© Vivat.be 2020