Plumen, de designspaarlamp

Denk je dat een energiezuinige lamp lelijk is? Dat dachten we ook, tot we de Plumen van het Britse bedrijf Hulger ontdekten. Deze spaarlamp is deel van de vaste collectie van het Museum of Modern Art in New York. Je kan er dus een eigen tentoonstelling mee houden in je woonkamer. 


Net als iedereen heb je waarschijnlijk met tegenzin een aantal spaarlampen gekocht. Gewoonlijk zijn ze lelijk en stralen ze een bleek licht uit. Net als iedereen heb je ze dus zeker in de kelder of garage gebruikt en gebruik je voor je woonkamer nog steeds de klassieke gloeilamp.

Wel, dit is nu geschiedenis. Dankzij een Brits bedrijf is de spaarlamp nu een designobject dat je met fierheid overal in je huis kan tentoonstellen.

De lamp is een creatie van Samuel Wilkinson. De ontwerper vroeg zich af waarom lampenfabrikanten slechts drie modellen lampen verkochten, terwijl glas een materiaal is dat je op duizend verschillende manieren kan gebruiken. Zo creëerde hij de Plumen 001, een fantastische spaarlamp die net als andere spaarlampen 80 % minder energie verbruikt en acht keer langer meegaat dan een gewone gloeilamp.

Z'n Plumen werd bekroond met de Brit Insurance Design van het Jaar in 2011 (de 'Oscars' van de Design) en werd bovendien geïntegreerd in de vaste collectie van het MoMA, het Museum of Modern Art New York. En binnenkort in je woonkamer, keuken, slaapkamer, bureau, ...

www.plumen.com

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020