Derbipure stunt met 100% groene dakbedekking

Derbipure is een milieuvriendelijke en duurzame dakbedekking ontwikkeld door groene bouwspecialist Derbigum ter vervanging van dakmembranen met milieuonvriendelijke bitumen. Het Brusselse bedrijf gewaagt van een wereldprimeur: "Het betreft de allereerste witte dakbedekking op basis van plantaardige grondstoffen".Derbipure is een niet-bitumineus waterdichtingsmembraan op plantaardige basis voor licht hellende daken, versterkt met een duurzame reflecterende wapening van composiet glas/polyester. Door de witte kleur werkt Derbipure als energiebesparende passieve koeler en veroorzaakt een beperkte CO2 productie. Neutrale pH-coating kan het regenwater gerecupereerd worden.

Derbipure bestaat deels uit gerecycleerde membranen en bij de productie ervan worden enkel hernieuwbare grondstoffen gebruikt. Daarmee maakt het product aanspraak op het officiële Europse Cradle to Cradle-certificaat. De toekenning ervan zou nog dit jaar gebeuren.


Derbigum voerde 2 jaar lang onderzoek naar een ecologisch verantwoord alternatief voor de traditionele bitumineuze roofing. Ingenieur Hans Aerts, verantwoordelijk voor het hele opzet, in een gesprek met de krant Het Nieuwsblad: "Het nieuwe is dat we het afvalresidu van plantaardige olie gebruiken als basis voor Derbipure. Het gaat om onder andere koolzaad- en raapzaadolie. Voorts is er ook hars van dennenbomen in verwerkt. De waterdichtende eigenschappen zijn dezelfde als roofing. Derbipure is wit van kleur, wat beter isoleert omdat het warmte terugkaatst."

Derbigum streeft naar een gamma volledig vrij van aardoliederivaten en blijft investeren in nieuwe technologieën.

www.derbigum.be

foto: Derbigum

© Vivat.be 2020