De Nissan Leaf terechte Auto van het Jaar?

De Nissan Leaf is uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2011. De jury van gespecialiseerde journalisten was niet unaniem, maar toch blijft de prestatie opmerkelijk. Voor het eerst gaat de prijs immers naar een volledig elektrische auto.


57 Europese journalisten uit 23 landen hebben de Nissan Leaf de titel "Auto van het Jaar 2011" toegekend. De Japanner, de eerste elektrische auto die ooit de finales haalde, werd op de voet gevolgd gevolgd door de Alfa Giulietta en de Opel Meriva. De jury was duidelijk verdeeld en spreidde de punten vrij gelijkmatig uit over de zeven finalisten. Doorslaggevend was de technische doorbraak die Nissan met de Leaf heeft neergezet. Een elektrische stadsauto die net zo goed rijdt en vrijwel precies zo aanvoelt als een ‘normale’ auto.

Sommige juryleden hadden twijfels over de praktische bruikbaarheid van de auto. Meer bepaald aangaande de batterijen die maar goed zijn voor 160 km autonomie en die tot 8 uur lang in de stekker moeten om ze opnieuw op te laden. Ander vraagteken betreft de restwaarde van de batterijen op langere termijn. De Nissan Leaf komt pas in 2011 op de Belgische markt en zal wegens de hoge kostprijs van zo'n 35.000 euro bestemd zijn voor de leasingmarkt.

© Vivat.be 2020