Alternatieve energie: de tegenpartij

We kunnen alleen maar aan die nog altijd groeiende energiebehoefte voldoen door het gebruik van kernenergie. Dat is de mening van steeds meer (al dan niet door de kernindustrie) betaalde deskundigen.


Er bestaat geen draagvlak voor het beperken van ons energieverbruik. Niemand wil energie inleveren. Nog twee argumenten om het gebruik van kernenergie te handhaven. Maar hoe zit het dan met de alternatieve energieën die nu zo vaak geloofd en gestimuleerd worden? Een druppel op de hete plaat, zeggen de de voorstanders van kernenergie, amper voldoende om tien procent van de energiebehoeften te dekken.

Dit is geen stiekeme campagne van het Nucleair Forum. Maar met deze argumenten wordt het gebruik van kernenergie wel vaak gerechtvaardigd. Vel zelf uw oordeel.

Windmolens: veel te duur om te bouwen en te onderhouden en te onregelmatig in stroomvoorziening. Heel milieuvervuilend ook, door het irritante gezoem én door het gebruik en de productie van milieubelastende materialen. Windmolens zijn slecht voor de algemene wellness.

Zonne-energie: praktisch gezien alleen bruikbaar om warm water mee te maken, maar op dat vlak absoluut een aanrader. In Spanje heeft ieder nieuw huis zonnepanelen.

Zonnecellen: zetten zonlicht rechtstreeks om in elektriciteit maar moeten wel om de twee weken gepoetst worden, zoniet worden ze veel minder doeltreffend. Een onbetaalbare aangelegenheid, en zo’n muur van zonnecellen is op zich al een astronomisch dure investering. Bovendien zijn ze esthetisch een ramp. Geen alternatief dus.

Hydrocentrales (waterkracht): zijn er altijd al geweest maar zijn ook vaak omstreden omdat hele rivieren moeten afgezet worden. Nu steeds meer rivieren ondergronds verdwijnen, zal het belang van hydrocentrales alleszins afnemen. Ook geen goeie investering.

Getijdenenergie: het ontbeert ons aan de nodige staal- en betontechnologie om een getijdendam te verwezenlijken. Zo’n constructie zou zichzelf moeten ondersteunen en dat kunnen we nooit waarmaken.

Waterstof: geeft niet genoeg energie om er iets wezenlijks mee te doen

Methaangas uit mest: nog zo'n windje in een glas water.

(Jeff Hoeyberghs)

 

 

 









© Vivat.be 2020