Zin en onzin van oorlog

Oorlog is zinloos. Oorlog houdt de mensheid aan de gang. Oorlog is een natuurlijke drang. Filosoferen over oorlog.



"Er bestaan in de ethiek duidelijke criteria die een oorlog of een aanslag kunnen rechtvaardigen, maar die waren in dit geval duidelijk niet vervuld. Noch de aanslagen in de Verenigde Staten, noch de bombardementen op Afghanistan waren volgens mij gerechtvaardigd.

Er is helemaal niet selectief gebombardeerd. Men is niet voor de daders van de aanslag gegaan, maar voor het regime. Dat natuurlijk heel vreemde standpunten uitdraagt, maar kan dat ooit een reden zijn om oorlog te voeren? En hadden we dan al niet voor 11 september moeten ingrijpen? Zolang de universele rechten van de mens niet afdwingbaar zijn, is dat trouwens een heel moeilijke materie. Waar en wanneer moet je ingrijpen als de mensenrechten geschonden zouden worden, en welke macht zal dat dan bepalen?
De VS? Europa? De Verenigde Naties? Dit soort conflicten vereist een heel voorzichtige, geduldige aanpak, maar blijkbaar is de mensheid daar nog lang niet aan toe." (Jozef Van Gerwen, ethicus)

"Veronderstel nu eens dat ze een oorlog willen beginnen en dat er niemand komt opdagen." (Arlo Guthrie, folkzanger)

"De oorlog is de winterslaap voor de cultuur." (Friedrich Nietzsche, filosoof)

"Ik weet niet welke wapens er in de Derde Wereldoorlog zullen worden gebruikt, maar ik weet wel dat er in de Vierde Wereldoorlog gevochten zal worden met stokken en stenen." (Albert Einstein, wetenschapper)

"Het doel van de oorlog is vrede." (Aristoteles, filosoof)

"Oorlog is voor de man wat moederschap voor de vrouw is." (Benito Mussolini, fascistisch leider)

"Het zijn wij allen die de oorlog willen en aanvaarden." (Anne Frank, gestorven in een concentratiekamp)



 









© Vivat.be 2020