Zet je vuilniszak op dieet!

Ter gelegenheid van de Europese week van de afvalvermindering, van 19 tot 27 november, heeft Leefmilieu Brussel z'n brochure 'Minder afval produceren: 100 tips om duurzaam te consumeren' opnieuw gepubliceerd.


Bij 'afval' denkt iedereen meteen aan de vuilnisbak. In Brussel komt het afval op 400 kg per jaar en per persoon. Dat op zich is al veel te veel en toch is het nog maar een fractie van het afval dat we werkelijk produceren. De industriële afvalstoffen die ontstaan bij de productie van alles wat we consumeren, trekken dat cijfer nog
naar omhoog. Eigenlijk moeten we zo'n 3500 kg per jaar per persoon tellen! Je tandenborstel, bijvoorbeeld, is heel licht maar toch is hij verantwoordelijk voor 1,5 kg afval. Je gsm? Zo'n 75 kg. En beeld je even in hoeveel je computer dan weegt op die balans:1500 kg!

Wat kunnen we doen om ons afval te verminderen? Dat legt Leefmilieu Brussel uit in zijn brochure 'Minder afval produceren: 100 tips om duurzaam te consumeren'. Je leest er dat je alvast kan recycleren in plaats van verbranden. Hierdoor verminder
je al de CO2-uitstoot. De beste manier is natuurlijk je consumptiegewoontes te veranderen. Doe je je boodschappen? Maak een lijst en ga liefst met een volle maag naar de supermarkt, zodat je niet wordt verleid door producten die je toch niet zal verbruiken. Heb je morgen gasten thuis? Reken zorgvuldig de hoeveelheden aardappelen, vlees en groenten uit die je nodig zal hebben, in plaats van zomaar enkele kilo’s te kopen. Overweeg ook of je daadwerkelijk de tijd zal hebben om 12 potjes yoghurt voor de vervaldatum op te eten. Promoties zijn interessant als ze nuttig zijn. Anders is het gewoon een valstrik om meer geld uit te geven.

Stevig en duurzaam kopen, compost maken, herstellen, delen, tweedehands verkopen of weggeven, … zijn andere tips die je in de brochure kan vinden.

Meer info: Leefmilieu Brussel

http://www.leefmilieubrussel.be/Templates/Home.aspx

Melody De Visscher
 

© Vivat.be 2020