X-Files van de Geschiedenis 31: de Rockefellers Part 2

De Rockefellers hebben ook donkere dagen gekend, en rare kwieten in de familie. Het was niet altijd glitter en glorie. En gelukkig is de geschiedenis van deze machtige Amerikaanse familie ook doordrongen van filantropie en liefde voor de kunst.


Aflevering 30

Het Goede Doel

 • John D. Rockefeller was een echte filantroop. Hij steunde de Baptist Church, de YMCA en de Anti-Saloon League, en richtte de universiteit van Chicago op (prijskaartje: 80 miljoen dollar). De Rockefeller Institute for Medical Research staat sinds 1965 bekend als Rockefeller University.

 • De Rockefellers schonken tijdens de Eerste Wereldoorlog miljoenen dollars aan hulporganisaties en financierden de levering van voedselpakketten aan verschillende Europese landen, waaronder België. De beroemde Rockefeller Foundation (1913) kreeg van John D. Rockefeller meteen 100 miljoen dollar toegeschoven en deed haar eerste gift aan het Amerikaanse Rode Kruis. Later zouden ook universiteiten, onderzoekers, sociale, culturele, religieuze en milieuorganisaties geld ontvangen van de Foundation (in totaal meer dan twee miljard dollar), waaronder een Belgische medische instelling en (veel later) de Population Council, een pro-abortusbeweging. In de sixties steunden de Rockefellers zelfs radicale studentenbewegingen en de Afro-Amerikaanse emancipatiebeweging Black Panthers, volgens sommigen vanuit hun sociale inborst, volgens tegenstanders om de revolutie in de kiem te kunnen smoren.

 • Laurence Spelman Rockefeller, die mee Eastern Airlines, Intel en Apple oprichtte, heeft al honderden miljoenen dollars geschonken aan milieuorganisaties, aan het Metropolitan Museum of Art èn aan UFO-onderzoek.

Symbolen

Rockefeller Center, een complex van 14 buildings in New York, gebouwd tussen 1931 en 1940.

Lincoln Center, een cultuurtempel uit de jaren ‘60.

Riverside Church, een van de grootste kerken in de wereld.

 

Tegenslag

De beurscrash van 1929 (Black Tuesday) kost de Rockefellers ruim de helft van hun fortuin.

De donkere kant

 • Het kruidendrankje van ‘Big Bill’ Rockefeller, niet meer dan een oliemengsel, werd tot voor kort verkocht als laxeermiddel (Stanco) door een afdeling van Standard Oil.

 • Stamvader’ John D. Rockefeller betaalde huurlingen om in zijn plaats te gaan vechten in de burgeroorlog. Hij had het te druk met de verkoop van illegale drank aan de federale troepen.

 • Rockefeller Jr. stuurde in 1914 de National Guard op zijn stakende mijnwerkers af. Minstens 24 mannen, vrouwen en kinderen kwamen om het leven. Hij zou ook de beruchte racistische denktank Eugenics Records Office gesteund hebben, die pleitte voor massale sterilisatie en ‘het kweken van betere mensen’, ideeën die Adolf Hitler zou gebruiken om zijn rassenwetten ‘wetenschappelijk’ te rechtvaardigen. Daar tegenover staat dat de Rockefeller Foundation minstens 300 Duitse wetenschappers zou geholpen hebben om nazi-Duitsland te ontvluchten.

 • Samen met mediamagnaat Randolph Hearst zouden de Rockefellers de populistische predikant Billy Graham een nationaal forum geboden hebben. De tentakels van de familie reiken tot op de redacties van Time Magazine en New York Daily News, om maar die twee bladen te noemen. Ook de roemruchte Koreaanse dominee Moon, van de gelijknamige sekte, kon in de jaren ’70 en ’80 rekenen op de onverbloemde steun van de Rockefellers.

 • In 1962 schrijft Nelson Rockefeller als eerste politicus over een new world order, een begrip dat hij heeft overgenomen uit een oude publicatie (1919) van de door de Rockefellers gesteunde doopsgezinde kerk.

 • De Rockefellers en hun bondgenoten willen een wereldregering creëren die communisme en kapitalisme samenbrengt. Of ik het dan over een samenzwering heb? Ja. Ik ben ervan overtuigd dat er zo’n internationale plot bestaat. Die al vele generaties aan de gang is en heel kwade, duistere bedoelingen heeft.”
  - Larry P. McDonald, Amerikaans volksvertegenwoordiger, in 1976. McDonald zou zeven jaar later omkomen in het Koreaanse burgervliegtuig dat werd neergehaald door Sovjetpiloten. Waarna zijn complottheorie door nog meer mensen serieus werd genomen.

De Familiezotten

Winifred Rockefeller Emeny vermoordde haar twee kinderen en pleegde daarna zelfmoord. Michael Rockefeller verdween spoorloos in Papoea Nieuw-Guinea, waar hij op palen gespietste, verschrompelde hoofden wilde kopen. Hij werd waarschijnlijk zelf onthoofd. David en Laurence Rockefeller zouden een meer dan gezonde interesse vertonen in satanisme en new age. (Karel Michiels)

 

 

 

© Vivat.be 2020