X-Files van de Geschiedenis 30: de Rockefellers

Meer dan welke andere familienaam staat Rockefeller voor geld, aanzien en macht. Maar hoe word je in godsnaam zo rijk? En belangrijker nog: hoe hou je die rijkdom in stand?

 


Aflevering 1
Aflevering 29
 

De Stamvader

William Avery ‘Big Bill’ Rockefeller was een rondreizende verkoper van ‘nieuwigheden’ en ‘helende middelen’. Hij noemde zichzelf The Celebrated Cancer Specialist. Beschuldigd van diefstal en verkrachting vluchtte hij in 1853 met zijn familie van Owego, New York naar Strongsville, Ohio. Kort daarna huwde hij een vrouw die 25 jaar jonger was dan hij en begon zijn geheime leven als bigamist. Uit zijn eerste huwelijk met Eliza Davison werd in 1839 John Davison Rockefeller geboren, die door de familie naar voor wordt geschoven als de ware stamvader. Van Big Bill is (buiten Leuven) nooit meer iets vernomen, ook al omdat de man zijn naam veranderd had.

Kassa!

In 1863, vier jaar na het begin van de grote Oil Rush, stapt John D. Rockefeller in de oliebusiness. Hij sticht Standard Oil Company, de wieg van Esso en de grootste maatschappij van het land, goed voor tien procent van de markt. Amper veertien jaar later controleert Rockefeller (38) bijna 90% van de Amerikaanse olieraffinaderijen. Hij heeft maximaal geprofiteerd van de beurscrash in 1873 (Black Thursday) en de concurrenten brutaal de kop ingedrukt. Op zijn veertigste behoort hij tot de twintig rijkste mannen van het land. Het fortuin van de Rockefellers is gemaakt en zal al gauw astronomische vormen aannemen. De familie stapt ook in de staal- en spoorwegindustrie, en in de bankwereld (Chase Manhattan Bank).
Vandaag beheren de Rockefellers, een familie van ongeveer 200 leden, ettelijke honderden bedrijven (Texas Instruments, General Electric, Eastman Kodak…) en stichtingen. Een groot deel van de clan woont op het immense landgoed in de Pocantico Hills, New York.

In de politiek

1896: Standard Oil schenkt 250.000 dollar aan de republikeinse presidentskandidaat William McKinley, notoir tegenstander van de nieuwe antitrust wetgeving en dus voorstander van het quasi monopolie van Rockefellers olieconcern.
1906: President Theodore Roosevelt valt scherp uit naar Standard Oil en noemt John D. Rockefeller Jr. ‘de boosdoener van de grote weelde’. De Amerikaanse regering dient liefst zeven klachten in tegen het bedrijf omdat het twintig keer groter zou zijn dan de naaste concurrent. Standard Oil moet ontmanteld worden. Rockefeller wordt een van de meest gehate mannen van Amerika, trekt zich terug uit het zakenleven en richt de Rockefeller Foundation op, ‘om het welzijn van de mensheid over heel de wereld te verbeteren.’ Zijn persoonlijke fortuin wordt geschat op 900 miljoen dollar.
1940: President Franklin Roosevelt benoemt Nelson Rockefeller, de kleinzoon van John D. Sr., tot ‘Coördinator van Inter-Amerikaanse Zaken’. Hij moet de invloed van de nazi’s in Zuid-Amerika tegengaan. Later zal de CIAA uitgroeien tot een dekmantel voor de brutale uitbouw en verdediging van de Amerikaanse belangen op het continent, en voor de strijd tegen het communisme.

1952:
Nelson treedt toe tot de administratie van president Dwight Eisenhower. Hij speelt ook een belangrijke rol bij de oprichting van de Verenigde Naties en van de FBI.
1955: Nelson Rockefeller bemiddelt in de eerste prille ontwapeningsgesprekken tussen Eisenhower en Sovjetpresident Nikita Kroesjtsjov in Genève. In 1958 wordt Nelson (republikeins) gouverneur van de staat New York. Twee jaar later moet hij het als presidentskandidaat afleggen tegen Richard Nixon, zes jaar later tegen Barry Goldwater en tien jaar later opnieuw tegen Nixon.
1967: Winthrop Rockefeller wordt gouverneur van Arkansas. Hij woont samen met een zwarte man en zou de grootste pornocollectie ter wereld bezitten.
1973: David Rockefeller richt de invloedrijke Trilaterale Commissie op, een poging om de VS, West-Europa en Japan nader tot elkaar te brengen. Eerder was hij al voorzitter van de belangrijke Council on Foreign Relations.
1974: Na het ontslag van Richard Nixon (Watergate) benoemt president Gerald Ford Nelson Rockeffeler tot vice-president.
1976: Jay Rockefeller (John Davis Rockefeller 4th), zoon van Rockefeller III, broer van Nelson, wordt gouverneur van West-Virginia en zetelt tot vandaag in de Amerikaanse senaat.
1994: David Rockefeller zegt op een diner van de Verenigde Naties (mee opgericht onder impuls van de Rockefellers) dat de wereld rijp is voor een nieuwe wereldorde. David, voorzitter van de Chase Manhattan Bank, staat tot vandaag aan het hoofd van het wereldwijde Rockefeller-imperium.

 

 

© Vivat.be 2020