X-Files van de Geschiedenis 2

Maria Magdalena zou de Heilige Graal hebben meegebracht naar Frankrijk, de schaal waarin ze persoonlijk het bloed had opgevangen van haar gekruisigde geliefde. Of was het de drinkbeker die Jezus gebruikte tijdens het Laatste Avondmaal?


We weten (?) intussen dat Maria Magdalena op beide dagen een prominente rol vervulde dus zal ze allicht ook een souvenir hebben meegenomen. Wat er nadien met de Graal gebeurd is, heeft tot dusver nog altijd niemand kunnen achterhalen. Volgens sommige bronnen nam Jozef van Arimathea het kleinood mee naar Engeland, waar hij er zelfs een kerk voor liet bouwen, in Glastonbury meer bepaald. Glastonbury is vandaag een drukbezocht centrum van new age en spiritualiteit. Maar de Graal raakte zoek/werd gestolen/ging op in goddelijk licht (vul de mythe zelf aan) en zou in de daaropvolgende eeuwen uitgroeien tot het meest mysterieuze, meest begeerde en meest omstreden religieuze voorwerp uit de wereldgeschiedenis.


Koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel gingen er als eersten achteraan, geïnspireerd en gestimuleerd door Merlijn, de grote tovenaar. Het lijkt een sprookje, een onschuldig volksverhaal zelfs, maar de zoektocht naar de Heilige Graal heeft ook een occulte dimensie, zij het dat die veelal (bewust?) genegeerd wordt. Merlijn zou wel eens een alchemist kunnen geweest zijn, vertrouwd met de ‘verborgen kennis’ zoals die sinds eeuwen werd doorgegeven, met de geheimen van de kabbala, de mystieke joodse traditie, en dus ook met de eeuwige wetten van het leven. Mogelijk was de Graal een nieuw christelijk symbool, te vergelijken met de zogenaamde Steen der Wijzen, die de alchemist in staat zou stellen om goud te maken. Anderen suggereren dat zowel de Graal als de Steen een zuiver spirituele betekenis hebben, dat de eeuwige zoektocht naar beide voorwerpen de innerlijke bewustwording verbeeldt. Je vindt de Heilige Graal of de Steen der Wijzen als je jezelf gevonden hebt, als je de zin van het leven doorgrondt. Opnieuw lijken de jongens van Monty Python dat hele verhaal nog het best begrepen te hebben, met name in de hilarische prent Monty Python and The Holy Grail. Lachen is gezond, ook voor de geest.


Ook met Dan Brown trouwens. Volgens zijn ‘historische’ bronnen is de Graal het geheim van Maria Magdalena zelf, van haar rol als vrouwelijke opperpriester, fysieke bruid van Jezus en symbool van de seksuele vereniging. En van haar bloedlijn natuurlijk. Willen alle afstammelingen van Jezus Christus zich nu bekend maken?
De prozaïsche waarheid is dat de Heilige Graal een literair verzinsel is uit de elfde eeuw. De Franse dichter Chrétien de Troyes voerde het voorwerp op in Parzifal, daarvoor had nooit ergens iemand van de Heilige Graal gehoord, en ook niet van ridders die er achteraan gingen. Benieuwd hoe de geschiedenis het verhaal van Dan Brown binnen duizend jaar zal beoordelen.
En toch gaan we in de volgende aflevering van deze X-Files van de Geschiedenis onvermoeid verder met onze zoektocht naar de Heilige Graal. Of was het nu de Ark des Verbonds? Of misschien toch de Steen der Wijzen?

Aflevering 13

       © Vivat.be 2020