X-Files van de Geschiedenis 27: de moeder van alle families

Van de Merovingers tot de Rockefellers, van Krupps tot Bush: de geschiedenis wordt gedomineerd en vaak ook geschreven door clans en families. Hoe zijn ze ooit zo rijk en machtig kunnen worden? Welke duistere rol spelen ze in de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen? 


Aflevering 1
Aflevering 26

It’s a family affair: het is een vast, steeds weerkerend gegeven in de geschiedenis van de westerse wereld. Koningshuizen, adellijke geslachten, bankiersfamilies en presidenten verzetten soms hemel en aarde om het vergaarde fortuin en de verworven macht ‘in de familie’ te houden, is het niet door uithuwelijking aan even rijke en machtige vrienden of verwanten, dan wel met zakelijke afspraken en overeenkomsten. Op die manier houden de Rothschilds al meer dan 600 jaar de touwtjes in handen van allerlei financiële kartels en conglomeraten. Zo profileerden de Rockefellers zich als de architecten van het kapitalisme en overleefden de Duitse Krupps de Tweede Wereldoorlog. En zou George W. Bush ooit president geworden zijn als hij niet in de voetsporen van zijn vader had kunnen treden? Om nog maar te zwijgen van de nauwe banden die de familie Bush ooit zou onderhouden hebben met de Saoedische Bin Ladens. Ook in de 21ste eeuw domineren familiale banden nog altijd de wereldgeschiedenis.

Maar de moeder van alle families, en zeker van de eerste machtige familie uit de historie, was Maria-Magdalena, het lief van Jezus. Dat beweren tenminste de auteurs van Het Heilige Bloed en de Heilige Graal, Het Geheime Boek der Grootmeesters en andere pseudo-wetenschappelijke werken die zich verdiepen in de verborgen geschiedenis van Essenen (de sekte die JC naar voor zou geschoven hebben als bevrijder van de mensheid), ridders en Tempeliers, de voorlopers van de vrijmetselarij. In hun haast obsessieve zoektocht naar de ultieme rode draad, naar het Grote Geheim dat alle historische figuren en gebeurtenissen met elkaar zou verbinden, bij voorkeur een bloedlijn, suggereren deze onderzoekers dat de Merovingische en dus later ook de Franse koninklijke familie rechtstreeks afstammen van Maria-Magdalena, zwanger gemaakt door Jezus, gevlucht naar de Provence en daar ontvangen als een heuse priesteres.

Sinds het hele verhaal gedeeltelijk geromantiseerd werd in de wereldwijde bestseller De Da Vinci Code (Dan Brown) dreigen de grenzen tussen werkelijkheid, bijbelse ‘waarheid’ en ‘historische’ fictie langzaam te vervagen. De toekomst zal uitwijzen welk verhaal de mensen uiteindelijk wensen te geloven, een beetje zoals het antwoord op de vraag wie in 1963 John F. Kennedy heeft vermoord. Of hoe de Trojaanse oorlog nu echt is verlopen, zoals in de Ilias van Homeros, of zoals in Troy van Wolfgang Pedersen. Maar we lopen vooruit. Eerst de feiten.

Het geslacht van de Merovingers

De geschiedenis van Europa begint in België. Ons land bestond nog lang niet maar het was wel in Doornik dat de Salische Franken in 440 de fundamenten legden van het eerste Europese rijk na de aftocht van de Romeinen. De leider van de stam, Chlodio De Harige (lang haar was een teken van koninklijke macht), kreeg voor bewezen diensten op het slagveld een enclave toegewezen en wist zijn macht van daaruit stelselmatig uit te bouwen. Veroverde landen, zo vonden de Franken, werden altijd eigendom van de koning, en dus ook van zijn erfgenamen. Onze eigen Leopold II mag Congo dan al als zijn privé-bezit beschouwd hebben, enige Europese veroveringsdrang is hem altijd vreemd geweest. De Franken leefden om te vechten, om hun territorium uit te breiden en te verdedigen.

De definitieve doorbraak van het Frankische rijk kwam er toen het geslacht van de Merovingers het koningsschap opeiste. Koning Merovech gaf de dynastie een naam, zijn zoon Childerik veroverde een groot deel van West-Gallië en zijn kleinzoon Chlodovech verenigde tussen 481 en 511 alle Franken onder zijn bewind. Wij kennen hem beter als Clovis.© Vivat.be 2020