X-Files van de Geschiedenis 25: zit er muziek in de toekomst?

Zal de wereld in 2000 vergaan? Er waren een hoop mensen die eind jaren '90 het ergste vreesden. Terwijl de kans dat er iets zou gebeuren net zo klein of zo groot was als in om het even welk ander jaar.


Tweeduizend is een willekeurig getal, resultaat van een afspraak die ettelijke eeuwen geleden gemaakt werd, en volgens de meest recente onderzoeken zelfs niet in overeenstemming met het ware begin van de tijdrekening. Jezus Christus zou namelijk geboren zijn in vier voor Christus, wat zou betekenen dat we 2000 al vier jaar achter de rug hebben. 1996: wij als Belgen dachten misschien wel dat het einde der tijden gekomen was, toen de duivel in persoon, Marc Dutroux, zich aan ons openbaarde, maar voor de rest van de wereldbevolking ging het leven dat jaar gewoon z’n dagelijkse gangetje. 

Toch was er één fenomeen dat sommige christelijke fundamentalisten op de drempel van 2000 deels terecht zorgen baarde. Zij geloofden namelijk dat Satan tot ons zou komen vermomd als millenniumbug. De economie zou instorten, de bevoorrading stilvallen, de maatschappij ontwricht worden. Er zouden voedselrellen volgen, raciale onlusten en moordende aanslagen. De Amerikaanse regering zou de krijgswet afkondigen, troepen van de Verenigde Naties engageren om de orde te handhaven en een nieuwe grondwet opstellen. Misschien heeft die millennium bug pas toegeslagen op Elf September 2001?

Richten we ons liever naa de toekomst van de mensheid zoals die lang voor het christelijke tijdperk al voorspeld werd, wijzen en wetenschappers. Ook de duistere machten (De Illuminati? De Bilderberggroep? Een buitenaardse griezel? De duivel in persoon?) moeten zich schikken naar de eeuwige wetten van het universum. Volgens de Maya’s eindigt de kalender van dit tijdperk in 2012, volgens de oude Egyptenaren in 2016 (met een natuurramp). Herinner u de juistheid van hun astronomische berekeningen en de daarmee verboden voorspellingen uit aflevering 2 van deze X-files. (Karel Michiels)

© Vivat.be 2020