Winnaars Energiekampioen 2012

In oktober 2011 lanceerden APERe (L’Association pour la Promotion des Energies Renouvelables) en Bond Beter Leefmilieu de wedstrijd Energiekampioen 2012. Zoals elk jaar gingen de twee organisaties op zoek naar de Belgische gemeenten met het beste energiebeleid. In totaal namen 67 Belgische gemeenten deel. Deze hadden vijf maanden de tijd om hun positie te verbeteren. Ze deden dit door een duurzaam energiebeleid uit te voeren, hernieuwbare energieproductie op hun grondgebied uit te breiden, enzovoort. De inwoners konden ook hun gemeente steunen via een stem op de website

www.energiekampioen.be
. Meer dan 12.000 stemmen werden online uitgebracht!


De winnaars werden op 26 april 2012 bekendgemaakt in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel, in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche.

Hasselt is Energiekampioen 2012 in de categorie van steden met meer dan 50.000 inwoners. De Limburgse provinciehoofdstad speelt in Vlaanderen een voortrekkersrol op het gebied van klimaatbeleid. De stad heeft een daadkrachtig energieplan opgemaakt met acties en maatregelen om het energieverbruik te verminderen en duurzame energie op te wekken en te gebruiken. Hasselt scoort uitzonderlijk goed op het vlak van zonne-energie. Met 1916 installaties behoort de stad tot de koplopers van de deelnemende gemeenten.

Lommel wint de titel in de categorie van steden en gemeenten met 10.000 tot 50.000 inwoners. Lommel produceert veel hernieuwbare energie via windmolens. Het totale vermogen van de duurzame energieproductie bedraagt 38 MW, wat zeer veel is. De inwoners zijn daar echt trots op. Dat kun je duidelijk zien aan de vele stemmen die de inwoners hebben uitgebracht.

In categorie 3, plaatsen met minder dan 10.000 inwoners, is de Duitstalige stad Sankt Vith de grote winnaar. Haar productie hernieuwbare energie bedraagt 60 MW, waarvan een groot aandeel besteed wordt aan groene electriciteit.

Er werden ook 8 speciale eretitels uitgereikt aan gemeenten die uitzonderlijk goed scoorden op één bepaald onderdeel. De gemeente Attert werd beloond voor biomassa en groene warmte, Flobecq voor zonne-energie, Villers-le Bouille voor windenergie, Sankt Vith voor groene stroom, Gembloux voor duurzaam bewustzijn, Luik voor sensibilisatie, Flémalle voor elektriciteitsverbruik en uiteindelijk kreeg Eeklo de prijs van energie van de burgers.

Meer info:

www.energiekampioen.be

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020