Wie zijn de genomineerden van de Brusselse week van de afvalvermindering?

De vijf winnaars voor Brussel-Hoofdstad zijn bekend: het zijn Raypath International, de gemeentecrèche ‘Chant d'Oiseau’, het Institut Ste Marie van Schaarbeek, Hockey St Lambert - La Rasante en het Brussels netwerk van compostmeesters.


In november 2011 vond de derde editie van de Europese week van de afvalvermindering plaats. Op Europees niveau werden 7035 projecten ingediend. Brussel kreeg er 174 binnen. Nadien moest elk land of elke regio binnen zijn grondgebied 5 projecten voor deelname aan de Europese trofeeën uit te kiezen. En het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft z'n genomineerden gekozen!

Wie zijn ze? De eerste winnaar is Raypath International voor z'n project "Ecologische schoonmaak van MORGEN". Het onderhoudspersoneel van een proefschool kreeg een opleiding voor het gebruik van microvezelsponzen. De techniek komt uit de nanotechnologie en werd door het bedrijf zelf ontwikkeld. De sponzen vereisen geen wasmiddel, beperken de hoeveelheid afval (verpakkingen, wegwerpdoekjes) en veroorzaken minder lozing. Het project zal worden voortgezet en uitgebreid naar andere scholen.

De tweede genomineerde is de gemeentecrèche ‘Chant d'Oiseau( in Sint-Pieters-Woluwe. Het personeel heeft niet alleen maatregelen genomen om het afval te verminderen, maar heeft ook de ouders aan het werk gezet. Dankzij de crèche hebben deze zich ingezet en goede voornemens gepland voor 2012.

De derde winnaar voor Brussel is het Institut Sainte-Marie van Schaarbeek. De school heeft beslist 'smileys' te verdelen aan de kinderen na de maaltijden. De kinderen kiezen tussen "Ik vond het niet leuk", "Ik had te veel", "ik had geen brooddoos" en geven 's avonds de smiley aan hun ouders. Deze kunnen nadien de maaltijden aanpassen en verspilling voorkomen.

De vierde genomineerde is Hockey Saint Lambert - La Rasante voor z'n project ‘Ik sport zonder mijn blikje’. Het sportcentrum heeft tijdens de Week van de Afvalvermindering de blikjes vervangen door herbruikbare bekers en op deze manier zo'n 15 kg afval vermeden.

Tot slot is de laatste winnaar voor onze hoofdstad het Brussels netwerk van compostmeesters. Het netwerk had een opendeurdag georganiseerd en wormen uitgedeeld om wormencompost aan te moedigen.

De volgende stap is de selectie van de Europese laureaten eind april. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 19 juni tijdens een officiële ceremonie in Parijs. Laten we duimen voor onze landgenoten!

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020