Welke kerstboom kopen?

Kies ik beter voor een echte kerstboom of voor een kunstexemplaar? In een pot of op hout? Kies voor een duurzame en ecologische kerstboom.Gemiddeld wordt een kunststofboom zes jaar gebruikt terwijl hij bijna levenslang zou kunnen dienstdoen. Dan verdwijnt die bij het restafval. Bij de productie van echte bomen worden pesticiden gebruikt, maar bij kunstbomen gaat het om PVC. Door die PVC komen bij de verbranding o.a. chloor en dioxinen vrij. Kunstbomen leggen ook een lange weg af vanuit de fabrieken in Azië. De productie en het transport van kunstkerstbomen vraagt vijf keer meer energie dan van echte kerstbomen.

Een echte boom dan? Ja, maar dan niet eender welke. Koop een boom die gekweekt werd in onze Belgische Ardennen op de meest natuurlijke manier.  Koop hem bij een lokale kweker, zo vermijd je transportpollutie en steun je de lokale economie. Wil je je kerstboom na de feestdagen in de tuin planten om hem de komende jaren opnieuw te gebruiken? Kies dan een boom met wortelkluit in een pot in plaats van eentje met wortelkluit in een zak. Doordat de wortels niet beschadigd zijn bij het oogsten heeft zo’n boom meer overlevingskansen.

Wie geen tuin heeft, vraagt best een gewone kerstboom op hout. Daarna kan hij gecomposteerd worden via de kerstboominzameling van de gemeente.

Waar koop ik mijn boom?

In Vlaanderen bestaat er een gecertificeerd teler van biokerstbomen: Patrick Robeyns in Schoten (03 658 10 86). De kwekerij Nobilis Viriditas in Lubbeek (016 73 50 73) werkt milieuvriendelijk, maar is niet biogecertificeerd. Ook in Wallonië is er een biogecertificeerde teler van kerstbomen: Ecobam (063 67 78 43). Je kan ook terecht op www.kerstbomen.be, die de biogarantie heeft aangevraagd. De teelt gebeurt volgens de nieuwste methodes. Voor de onkruidbestrijding wordt gewerkt met schapen. Voor de bestrijding van bladluizen gebruiken ze onzelieveheersbeestjes.

Je biologische kerstboom kan je ook 'leasen'? Na de feestdagen worden de bomen teruggebracht naar de kweker, waar ze weer de grond ingaan. Meer informatie is te vinden op de website

www.adopteereenkerstboom.nl
of bij de vzw Champwell Biopromo in Arendonk in de Antwerpse Kempen.

© Vivat.be 2020