Wat zijn we wanneer beginnen eten?

Al het eten dat wij vandaag (vooral in de rijke landen) verorbereren, is er niet altijd geweest. Het heeft duizenden jaren geduurd voor we bepaalde smaken en voedingswaren leerden ontdekken en waarderen. En nog eens een kleine honderd jaar om daar een paar duizend volstrekt overbodige producten bovenop te gooien.



Vroegste geschiedenis: Vis en rijst


17.000 v. Chr. Granen
10.000 Bier en brood
9.000 Schapen en geiten
7.000 Varken
6.000 Kaas, maïs, dadels, broccoli
5.500 Honing en suikerriet
5.000 Olijfolie, aardappelen
4.000 Druiven, sinaasappelen, watermeloenen
3.600 Pop corn (!)
3.200 Kip
3.000 Soep, wortelen, uien, kruiden
2.838 Sojabonen
2.737 Thee
2.600 Paddenstoelen
1.500 Pindanoten, chocolade
900 Tomaten
500 Worst, artisjokken
490 Pasta, macaroni
300 Bieten, bananen, noedels
200 Asperges


O


1ste eeuw na Christus Flan en kaastaart, croque monsieur, aardbeien, roomijs
2de eeuw Sushi
7de eeuw Spinazie
11de eeuw Corned beef
13de eeuw Ravioli, lasagna, hamburger, wafel
14de eeuw Kiwi
1484 Hot dogs
1493 Ananas in Europa
1495 Marmelade
1544 Tomaten in Europa
1553 Aardappelen in Europa
1554 Camenbert kaas, spruiten
17de eeuw Bruin brood, donuts, salade
1615 Koffie in Europa
de eeuw Frieten
1701 Nougat
1756 Mayonaise, tartaarsaus
1762 Sandwich
1767 Bruiswater
19 Spaghetti
30 Frisdrank, bouillabaisse
47 Chinees eten in Amerika
56 Gecondenseerde melk
63 Ontbijtgranen
68 Tabasco
70 Margarine
76 Heinz ketchup
80 Passievrucht
86 Coca-Cola
89 Pizza
90 Pindakaas
94 Club sandwich, ijsbergsla
96 Chop soy
1904 Banana split
1906 Cornflakes
1924 Diepvriesvoeding
1938 Frisdrank in blik
1941 M&M
1943 Nacho’s
1954 Kant-en-klaarmaaltijd (tv-dinner)
1955 McDonald’s
1965 Gatorade
2002 ‘Traanvrije’ uien

    







© Vivat.be 2020