Waarom feesten wij?

 

We vieren met z'n allen tegen de kerststerren op. Een feest geeft drie keer voldoening. Je kijkt ernaar uit, samen met vrienden en familie beleef je er plezier aan, en de herinneringen kan je koesteren.

 


 

 


Als we feesten, willen we vier zaken duidelijk afbakenen. Wat vieren we? Met wie vieren we dat, en met hoeveel? Wat gaan we eten en drinken? In welk decor zal het feest plaatsvinden? Het antwoord op die vragen is vooral cultureel bepaald. Wij vieren ‘ons’ Nieuwjaar, en niet het joodse of het Chinese. We nodigen gemiddeld tussen de 5 en 10 gasten uit, want de meeste feestjes organiseren we gewoon thuis. Goed eten en drinken vinden we als Bourgondische Belgen heel belangrijk. En met het decor, de inrichting van het huis en de tafel, het uitzicht van de schotels, willen we in de eerste plaats onze gasten behagen.
Dat is de rationele dimensie van feesten.

Soms gaat feesten ook gepaard met stress. Heb ik niets vergeten? Zullen de gasten tevreden zijn?
Dat is de emotionele dimensie van feesten.

Heb je mij gezien?

Feesten hebben ook een sociale functie. Soms hebben we integratieve bedoelingen. We willen onze plaats in de groep innemen of bevestigen, op fuiven of andere informele feestjes, herdenkingsfeesten en alledaagse ontspanningsfeesten. Soms speelt een feest een distinctieve rol. Op zo’n moment willen we onze bekwaamheid aantonen, schitteren voor de genodigden, iemand verrassen of behagen. Voor dit soort feesten worden we veelal officieel uitgenodigd.

Op basis van al die informatie onderscheidt het onderzoeksbureau Research International vier soorten feesten.


De plechtige feesten Sterk gebonden aan rituelen, meestal in familiekring. Kerstmis, Pasen, communie.
Evenementfeesten Gegroeid uit een ritueel, maar aangevoeld als een individuele keuze. Met familie of vrienden. Geboorte, doopsel, verjaardag, pensioensfeest, Oudejaarsavond.
Plezierfeesten Met veel fantasie en vrijheid, veelal onder vrienden. Lunch, diner en andere uitstapjes.
Commerciële feesten Fantasie ondergeschikt aan een bepaalde dwang. Gevierd in gezinsverband. Valentijn, Moeder- of Vaderdag, Halloween.

Link.be Feesten

    

© Vivat.be 2020