Vlaanderen wordt wereldkampioen gaaibal

De VlaS is het overkoepelende orgaan (kan het nog Vlaamser?) van zowat alle federaties die zich bezighouden met traditionele sporten. Hoezo, sport? “Wij spelen om te winnen, we richten volwaardige competities en internationale toernooien in, we zijn lid van de Vlaamse Sportfederatie en we worden zelfs gecontroleerd op het gebruik van doping,” zegt VlaS-coördinator Hein Comeyne. “Dat zijn toch al drie belangrijke criteria om sport te definiëren."

 


 

De paapgooiers kwamen uit Lier, de krulbolders uit het Meetjesland en de manchetbaankegelaars uit Limburg. Alleen in het gaaibol was ook een buitenlands team van de partij, zij het dan uit Zeeuws-Vlaanderen. Ook daar worden de oude Vlaamse sporten nog her en der beoefend en gecultiveerd. En toch waren het Europese Spelen die de vereniging Vlaamse Traditionele Sporten (VlaS) in augustus in Doornzele organiseerde. Als de Fransen (uit Frans-Vlaanderen!) niet zouden afgezegd hebben, zouden er daadwerkelijk drie landen hebben meegedaan aan het evenement. Niet meteen een indrukwekkend Europees deelnemersveld maar toch voldoende om van een internationale dimensie te gewagen. En ook een mooie promotiestunt, zoals de die VlaS best kan gebruiken.

Eind november heeft de organisatie in samenwerking met de Vlaamse regering bij de UNESCO (de cultuurafdeling van de UNO) een officiële aanvraag in voor de erkenning van het wipschieten als immaterieel werelderfgoed, in de stille hoop dat ook de andere traditionele sporten in Vlaanderen wat meer aandacht en respect zouden krijgen. Voor zover ze al niet met uitsterven bedreigd zijn: beugelen, gaaibol, cloutschieten, klepschieten, krulbol, paapgooien, struifvogel en katapultschieten. (Het touwtrekken, begin 20ste eeuw nog een Olympische sport, is internationaal aan een opvallende comeback bezig.)

Bij die gelegenheid werd aan de Leuvense universiteit een druk bijgewoond (door jong en oud!) congres ingericht over Vlaamse sporten. 
Sommige traditionele sporten liggen ook aan de oorsprong van wat nu heel populaire sporten zijn. Het manchetbaankegelen is bijvoorbeeld de voorloper van bowling. Vlaamse emigranten hebben de sport geïntroduceerd in Amerika, waar ze verder ontwikkeld en gecommercialiseerd is.”

En nu maar hopen dat Sporza eens langskomt.

Ook te lezen

Vlaamse Traditionele Sporten vzw (VlaS)
 









© Vivat.be 2020