Verovert Ronald Goedemondt na Nederland ook Vlaanderen?

Ronald Goedemondt: de naam doet in Vlaanderen misschien nog geen belletje rinkelen maar de caberetier werkt hard om dat te veranderen. De show Dedication is regelmatig te zien in Vlaanderen, de dvd van Ze bestaan echt ligt in de winkels.


De meeste Nederlandse komieken beginnen hun carrière met een serieuze voorsprong op het gros van de Vlaamse collega's. Vaak afgestudeerd aan een theaterschool hebben ze de basistechnieken van de professionele cabaretier al onder de knie nog voor ze aan hun eerste grote voorstelling beginnen. Mime, timing, bewegingsleer, stemtechniek, opbouw: je ziet meteen het verschil. Een beetje zoals een Hollywoodfilm tot voor een paar jaar per definitie beter gemaakt was dan een Belgische. We hebben intussen weliswaar Loft, en Ben X, en de broers Dardenne, maar dat doet nog altijd niks af aan het Amerikaanse vakmanschap. Bij een Nederlandse cabaretier is kwaliteit meestal gewaarborgd.

Roland Goedemondt is zo'n jonge vakman. Vorig jaar onderscheiden met de aanmoedigingsprijs Neerlands Hoop, dit jaar winnaar van de Edison voor de beste comedy dvd (voor Najib Amhali en Ahston Brothers) staat Goedemondt op het podium met de lef, de durf en het zelfvertrouwen van Theo Maassen, Hans Teeuwen en andere eigentijdse cabaretiers. Zij het dan zonder donker kantje.

Ronald Goedemondt maakt zich vrolijk om de meest uiteenlopende fenomenen en gedragingen. Talen, dialecten en accenten bijvoorbeeld, die hij schitterend imiteert. Kajakkers, liberalen en t'ai-chileraars. Gezonde voeding, tangoles, liefdesverdriet. 'Ik wil me niet langer inhouden,' zegt hij. 'Ik wil mijn mannetje staan.' Maar een echte mannetjesputter zal hij nooit worden. Daarvoor twijfelt Goedemondt teveel aan zijn eigen mannelijkheid, en gelooft hij te weinig in het vernis van de beschaving.(KM/De Standaard)

www.ronaldgoedemondt.nl

 

 

© Vivat.be 2020