Prison Break 3

Het derde seizoen van Prison Break ligt in de winkels. Een paar jaar geleden was heel de wereld in de ban, de man met de tattoo was overal te zien. Deze keer moet Michael Scofield niet ontsnappen uit Joliet, in de Verenigde Staten, maar uit Sona, Panama. Hoe komt het dat de serie zo succesvol is? 


Het verhaal 

Ontsnappen uit een zwaar beveiligde gevangenis, niet zo’n origineel uitgangspunt op het eerste gezicht. Dit beeld verandert vanaf de eerste aflevering, Prison Break is anders. De scenaristen zorgen voor een ongelooflijk spannend verhaal. Lincoln Burrows (Dominic Purcell) is beschuldigd van de moord op de broer van de vice-president en krijgt de doodstraf. Zijn broer, Michael Scofield (Wentworth Miller) weet dat het opgezet spel is en wil zijn broer bevrijden. Als ingenieur kiest hij voor een ingewikkeld plan, en tatoeëert hij de blauwdruk van de Joliet-gevangenis op zijn bovenlichaam. 

Vanaf het moment dat Scofield in de gevangenis aankomt, zit je elk moment op het puntje van je stoel. Er komen meer en meer personages in het verhaal, waarvan de emoties vaak aan bod komen. Sarah Tancredi (Sarah Wayne Callies) is in het eerste seizoen één van de weinige vrouwen en zorgt voor romantiek. Prison Break wordt nog spannender wanneer bekend wordt dat de Company (een zeer geheime dienst) een groot complot heeft om Lincoln te beschuldigen. En nog spannender naar het einde toe, wanneer de personages (na veel tegenslag en tijd) weten te ontsnappen.

Het tweede seizoen speelt zich af in de Verenigde Staten en in Panama, de broers en co. zijn ontsnapt en vluchten. Alle afleveringen spelen zich af buiten de gevangenis, wat Prison Break een volledig nieuwe look geeft. Jammer maar helaas, Scofield bereikt zijn doel niet en komt terecht in Sona, waar het derde seizoen zich afspeelt. Back to basics, het originele concept van Prison Break. En nee, het is niet saai…het is opnieuw fantastisch.

De acteurs/personages

In de extra’s van seizoen drie zie je hoe de acteurs zich inleven in hun rol. Doordat de personages zo goed gecreëerd zijn (met dank aan de scenaristen) is er ruimte voor de acteurs om er een écht persoon van te maken. Michael Scofield is over de hele wereld geliefd, hij is knap, eerlijk, moedig en is heel intelligent. Wentworth Miller is in real life een verlegen jongen, en had nooit verwacht dat de serie zo succesvol zou zijn. Er zijn ook veel slechteriken in de serie, waaronder Theodore Bagwell a.k.a. T-Bag. Hij is in Joliet (en later ook Sona) geraakt voor pedofilie en krijgt van niemand sympathie. Toch bekijk je hem als kijker niet altijd door dezelfde ogen, je weet niet goed wat je van hem moet denken. Dit maakt hem menselijk, waardoor je ook medelijden met hem krijgt.

Een tweede bad guy is Bellick, een cipier die in Joliet werkte, maar nu in Sona terecht gekomen is. Als kijker heb je veel meer begrip voor de gevangen, dan voor de cipiers. Je wíl dat ze ontsnappen. Bellick staat in het derde seizoen op dezelfde hoogte als Scofield, hij heeft geen gezag meer. Hoewel de voormalige cipier achterbaks en sluw is, zorgt hij ook vaak voor een komische noot en kan je hem toch niet helemaal afschrijven. De acteurs zorgen er stuk voor stuk voor dat de personages verschillende persoonlijkheidslagen hebben. Doorheen de drie seizoenen komen er nieuwe mensen bij, en verdwijnen er oude bekenden.

Het onmogelijke

Wat veel mensen aanspreekt in Prison Break is dat het onmogelijke mogelijk wordt. Michael Scofield, the man with a plan, slaagt erin om iets te doen wat niemand hem heeft voorgedaan. Het is niet zoals de oude films, waarin gevangenen ontsnapten door een tunnel te graven met een lepel. Nee, het is een doolhof van plannen waarvan alleen Scofield het geheel ziet. Niet alles loopt op rolletjes, er lopen een heleboel dingen fout en soms komt het maar op het nippertje goed. De complexiteit van de serie zorgt voor een grote fanbasis, je weet nooit wat er gaat volgen. Op het einde van elke aflevering denk je altijd: "Nu komt het niet meer goed, dit kan nooit meer lukken." En toch vindt het meesterbrein een oplossing. Mensen worden opgeofferd, vrienden worden verraden, maar daar draait het niet om…het gaat alleen maar om ontsnappen.

Het derde seizoen heeft een open einde, het is nog niet gedaan. Op 1 september werden op Fox (TV-zender in de VS) de eerste twee afleveringen van het vierde seizoen getoond, waarin de Company een nog grotere rol speelt.

Natacha Michiels

© Vivat.be 2020