Acht vermijdt platgetreden paden

Digitaal televisiekijkend Vlaanderen en Brussel kan sinds 18 mei kijken naar de programma’s van ‘Acht’, de eerste digitale zender van Concentra die zich vooral toespitst op series, humor en documentaires.

 


Concentra, de groep achter HBvL en GvA, kon voor de lancering van dit prestigieuze project  rekenen op partners HBO en VBS. Dit betekent concreet dat succesvolle HBO-series als ‘The Soprano’s’, ‘Mad Men’ en ‘Flight of the Conchords’ meteen door Acht konden worden uitgezonden.
Het is dan ook de bedoeling van Acht om enkel kwaliteitsvolle series uit te zenden, en alle platcommerciële toestanden als belspelletjes en slechte soaps te weren. Acht gaat ervan uit dat er een ruim publiek bestaat van kritische, intelligente kijkers die dit genre zal waarderen.

De andere partner, VBS, is het online tv-kanaal van het lifestyleblad VICE, dat vooral controversiële televisie maakt. Reportages zoals ‘Toxic’, een zoektocht naar de meest vervuilde plaatsen op aarde, leggen de vinger op een paar zere plekken in de samenleving en moeten uw kritische geest aanwakkeren.

Naast series biedt Acht dus ook documentaires aan, zoals het wervelende ‘Metropolis’: een reis rond de wereld in videoverslagen. Universele thema’s als drugs of homoseksualiteit worden belicht door correspondenten op alle continenten, onder de vorm van een videofilmpje. 

Muziek speelt een bescheiden maar niet te onderschatten bijrol op Acht. In ‘Practice Space’ gluur je binnen in repetitieruimtes van binnen- en buitenlandse bands. Zowel gevestigde waarden als veelbelovende beginners komen aan bod, maar de bands in kwestie zijn nooit doorsnee.

Voor wie nieuwsgierig geworden is: de hoogtepunten op Acht zijn momenteel ‘The Wire’, nu reeds unaniem verkozen tot beste politieserie ooit in Vlaanderen vertoond;  ‘Carnivale’, een epos vol mystiek en symboliek over een circusgezelschap dat rondtrekt tijdens de grote depressie in de Midwest, en ‘Mad Men’, een serie over een reclamebureau in het Manhattan van de jaren zestig.

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020