Tom Cruise, de witte ridder van Scientology

“Iedere minuut, ieder uur raakt iemand geïnteresseerd in Scientology, gewoon omdat ze weten dat Tom Cruise een scientoloog is.” Het stond in 2004 in International Scientology News 29, het clubblad van de Scientology Church.

 


 

Hebt u ooit een volk tot slaaf gemaakt? Hebt u ooit gijzelaars of gevangenen misbruikt? Hebt u ooit een kind verkracht? Hebt u ooit een hele cultuur vernietigd? Bent u ooit verdwenen? Hebt u ooit uw eigen lichaam gedood? Hebt u ooit een planeet doen verdwijnen? Bent u er ooit niet in geslaagd om uw leider te redden?

Het zijn maar enkele van de 343 vragen van de Security Check Whole Track, een persoonlijkheidstest die Ron L. (van Lafayette) Hubbard himself in de jaren ’50 van de vorige eeuw ontwikkeld heeft om zijn getrouwen te beoordelen. Goed gek, inderdaad, ook al dateert het document van 1961, toen het geloof in buitenaards leven en apocalyptische vernietigingsscenario’s hoogtij vierde. Hubbard had er als gevierde sciencefictionauteur zelf al tientallen romans en verhalen over geschreven voor hij in 1954 zijn eigen godsdienst uitvond, Scientology.

Je moet het maar durven in de moderne tijd, een heel nieuwe religie bedenken, er volgelingen voor ronselen en vervolgens een internationaal netwerk uitbouwen. En als het even kan ook een paar beroemdheden strikken om de blijde boodschap te verspreiden via de media. Het onvoorwaardelijke geluk dat Tom Cruise dezer dagen uitstraalt, zal zonder twijfel talloze zoekende zielen naar de centra en de websites van de Church of Scientology lokken. Wie weet worden ook zij straks uitverkoren om de initiatieriten van de scientologen te doorlopen en tot de meest verheven vormen van inzicht te komen. Op voorwaarde dat ze de peperdure cursussen kunnen betalen natuurlijk - je krijgt al die kennis niet zomaar gratis in de schoot geworpen. Hoe ‘slimmer’ je wil worden, hoe hoger je wil opklimmen in de hiërarchie van Scientology, hoe dieper je in de geldbuidel moet tasten. Om uiteindelijk het heilige der heiligen te mogen betreden, het mysterieuze cruiseschip Freewinds dat over de wereldzeeën vaart. Het was daar dat Tom Cruise en Katie Holmes in juli van vorig jaar in het huwelijk zouden getreden zijn, omgeven door Scientology-symbolen, met Hollywood-collega’s Kirstie Alley en John Travolta als getuigen. Zou, want net als de Sec Check van Ron L. Hubbard (een liefhebber van afkortingen en letterwoorden) is dit hoogst vertrouwelijke informatie en zijn in theorie alleen de allerhoogste gezagsdragers van de Kerk ervan op de hoogte. 

De missie van Tom Cruise

In 2004 zegde Tom Cruise (als ‘parochiaan’ ingeschreven onder zijn eigen naam Tom Mapother) het contract op met zijn vaste uitgever en huurde hij voor die functie zijn zus in, scientologe Lee Anne Devette. Zijn vrouw Katie Holmes bestudeert Scientology onder de hoede van Jessica Rodriguez, lid van een van de rijkste en meeste invloedrijke families in de Scientology-kerk. Ze maakt deel uit van de prestigieuze Sea Org (Sea Organization), een groep die Scientology trouw zweert voor een periode van een miljard jaar, in elke reïncarnatie opnieuw. Ook John Travolta zou zo’n eed hebben afgelegd.
Ron L. Hubbard zelf zette in 1955 al Project Celebrity op, een systeem dat scientologen beloonde die beroemdheden wisten te strikken. In Los Angeles heeft de kerk een heus Celebrity Center. Erg succesvol is de campagne voorlopig niet gebleken want naast Tom Cruise heeft amper een handvol Amerikaanse beroemdheden zich geout als aanhanger van Scientology. Naast Cruise, Holmes en Travolta zijn dat Kirstie Alley, Juliette Lewis, popster Beck, Lisa-Marie Presley en jazzmuzikant Chick Corea. 

Scientology België


   

    

© Vivat.be 2020