Te zware boekentassen

Uit verschillende studies blijkt dat 20% van de kinderen van 6 tot 12 jaar en twee studenten op drie in de middelbare school aan rugpijn lijden. De zware boekentas maar ook een gebrek aan sport en een slechte houding zouden er vertantwoordelijk voor zijn.


Zware boekentassen zijn geen uitzondering. Vaak wegen ze 33% van het totaal gewicht van het kind, terwijl dit de 10% niet zou mogen overschrijden.

De boekentas van je kind verlichten is belangrijk om de gezondheid van z'n rug te behouden. Het is niet nodig om dagelijks drie mappen, twee woordenboeken en een atlas mee te sjouwen. Het is meestal mogelijk om de spullen in een lessenaar of een kast op school te laten.

Het model van de boekentas kies je ook nauwkeurig. Geeft altijd de voorkeur aan een tas die hij op zijn rug kan dragen. Schooltassen op wieltjes lijken wel handig, maar zijn eigenlijk ook slecht voor de rug omdat het kind zich moet draaien om het te trekken. De straps moeten breed (4 cm minimum) en opgevuld zijn. De boekentas moet ook vlak op de rug zitten.

Plaats altijd de zwaarste voorwerpen tegen de rug om te voorkomen dat het kind door het gewicht naar achter kantelt.

Andere redenen voor rugpijn

De boekentas is niet de enige verantwoordelijke voor rugpijn bij kinderen. Het gebrek aan sport is zeker en vast een andere reden. Tegenwoordig geven jongeren de voorkeur aan videospelletjes, televisie, internet, ... en gaan ze niet langer te voet naar school. Het resultaat daarvan is dat hun rugspieren niet sterk genoeg zijn.

Scholen zouden degelijke turnlessen moeten aanbieden om de rugspieren te versterken. Dagelijkse rek-en strekoefeningen thuis zouden ook wonderen doen.

Een andere oorzaak van rugpijn is de slechte houding op de schoolbanken en - stoelen waarop onze kinderen meer dan duizend uur per jaar zitten. In Tubeke heeft een school haar eigen ergonomisch meubilair ontworpen op advies van een osteopaat en een schoolarts. De leerlingen werken op banken met een hellingsgraad van 10° die minder op de nek werken, en zitten op ergonomische kussens.

Als de rugpijn er al is

Het is essentieel om op tijd te reageren. Statistieken tonen aan dat één op twee kinderen op volwassen leeftijd last zal hebben van rugpijn. Rugklachten zijn de belangrijkste oorzaak van afwezigheid op het werk bij mensen onder de 45 jaar.

Als je kind al klaagt over rugpijn, maak je best afspraak bij een osteopaat.

www.professioneleosteopaten.be

Melody De Visscher

 

© Vivat.be 2020