Saltimbanco van Cirque du Soleil

Cirque du Soleil geniet nu al enkele jaren wereldwijd succes met wervelende shows met spectaculaire circusacts. De extra dimensie die de combinatie van circus met theater, dans en zang biedt, is hier zeker niet vreemd aan. Inmiddels toert de groep met 5 shows de wereld rond. Sommige shows kan je ook op DVD of video bekijken, maar niets gaat boven het live bijwonen van een voorstelling. Dit kan deze zomer in Oostende.


De ontstaansgeschiedenis van Cirque du Soleil begint bij een groepje Canadese straatartiesten, die begin jaren '80 in Quebec de High Heels Club oprichtten. De naam leidden ze af van het feit dat de meeste leden stelten gebruikten tijdens hun optredens. Ze besloten een festival in te richten waar ze konden samenkomen om hun acts aan elkaar te tonen en ideeën uit te wisselen. Dit leidde in 1984 tot de oprichting van Cirque du Soleil, waarmee de artiesten heel Quebec afreizen om op talloze plaatsen een show te brengen, die een mengeling is van circusacts, theater, muziek, dans en lichteffecten. Een groot verschil met het traditionele circus is in de eerste plaats de afwezigheid van dieren, die bij gewone circussen een hoofdrol spelen.

De volgende jaren trok Cirque du Soleil door het overweldigende succes en de grote vraag steeds verder voor voorstellingen en toerde eind jaren '80 bijvoorbeeld door de Verenigde Staten. Europa en Azië gingen in de volgende jaren ook voor de bijl. Sinds 1993 heeft het Cirque du Soleil ook een vaste stek in Las Vegas, waar permanent voorstellingen plaatsvinden. Het hoofdkwartier van Cirque du Soleil is evenwel nog steeds de Studio in het Canadese Montreal, waar alle shows uitgedacht en op poten gezet worden, alvorens de wijde wereld in te trekken.

Cirque du Soleil heeft momenteel 8 lopende shows, waarvan er drie op één plaats resideren (O, Mystère en La Nouba) en vijf andere de wereld rondtrekken (Alegria, Quidam, Dralion, Varekai en Saltimbanco). Saltimbanco toert momenteel door Europa en is van 24 juli tot 21 augustus 2003 in Oostende te gast.


 

Saltimbanco

Saltimbanco was ook vorig jaar al in België, meerbepaald in Brussel, te zien tijdens de zomerperiode. Eén van de vele bezoekers toen was schrijver dezes, die om verschillende redenen mooie herinneringen koestert aan dit avondje uit. Ik had Cirque du Soleil wel al verschillende malen aan het werk gezien op de televisie, maar de werekelijkheid tart inderdaad alle verbeelding.

De verschillende acts waren inderdaad adembenemend. Een aantal acts staan me nog levendig voor de geest. Mijn lievelingsnummer was in ieder geval de "Russian swing", waarbij een pak acrobaten in prachtige outfits het podium innamen en allerlei luchtacrobatieën afwisselden en zo opbouwden naar een climax. Maar er waren nog andere hoogtepunten. De artiest met de diabolo gleed als een wervelwind over het podium, gebruik makend van de volledige breedte en lengte van het podium. Ook de Boleadoras waren fenomenaal, net als het meisje met de jongleeract en de luchtacrobaten aan de trapeze.

Wat het geheel zo buitengewoon maakt is vooral de schitterende choreografie en structuur van de show. Het gaat hier niet om de opeenvolging van losse circusacts, die zo specifiek is voor het traditionele circus. Het is een totaalspektakel met een verhaallijn. Saltimbanco gaat over een klein jongetje dat fantaseert en zodoende evolueert. Het podium is dan ook herschapen in een fantasiewereld en de artiesten zijn tegelijk ook acteurs die bizarre en fantasierijke karakters neerzetten, gekleed in prachtige kostuums.


 

Saltimbanco in Oostende

Saltimbanco loopt in Oostende van 24 juli tot 21 augustus. Van dinsdag tot vrijdag staat er elke dag één voorstelling geprogrammeerd, die telkens aanvangt om 20 uur. Tijdens het weekend zijn er dagelijks twee voorstellingen : op zaterdag om 16 en 20 uur en op zondag om 14 en 18 uur. Enkel op maandag vinden geen voorstellingen plaats.

De voorstellingen hebben plaats op een terrein naast het Mediacenter in Oostende. Tickets kosten tussen 25 en 56 euro en kunnen besteld worden op nummer 0/22.32.30.

www.cirquedusoleil.com


Paul Willems

© Vivat.be 2020