Welkom in het eerste rookvrije café van Vlaanderen

In De Scharnier mag je niet roken en zo is er nog altijd maar één café in Vlaanderen. De Witzli Poetzli in Antwerpen, aan de voet van de kathedraal, heeft het geprobeerd maar na amper zes weken werd het verbod alweer opgeheven. De Lege Assenbak in Elewijt moest de deuren sluiten omdat de uitbaatster ziek werd. Zij was nochtans gestopt met roken.Wim Lenchant heeft zelf nooit gerookt en zijn vrouw is gestopt toen ze zwanger werd. “Wij kunnen gewoon geen sigarettenrook meer verdragen.” Toen zij De Scharnier in 2002 overnamen, stonden ze er niet eens bij stil dat je in een café normaal gezien altijd een sigaretje mag opsteken. In het huurcontract stond dat de zaak rookvrij moest blijven.


Lenchant: “Na een paar maanden waren er steeds meer mensen die ons erop attent maakten dat dit het enige rookvrije café in België was, en nog altijd is. Onze klanten komen van wijd en zijd - gisteren nog mensen uit Wilrijk. In de zomer krijgen we ook veel fietsers en wandelaars over de vloer. Blijkbaar weten de mensen ons toch te vinden. Maar veel reclame maken we dus niet, en we hebben ook geen eigen website. Onze zaak draait heel goed, reclame is ook niet echt noodzakelijk. Ik ben al blij dat ik de tijd vind om even met u te praten.”


We hebben een gezellig hoekje opgezocht. De Scharnier is gevestigd in een oude boerderij met verhoogde ruimtes waar je makkelijk wat afzondering kan zoeken. Muziek: Freddy Quinn, de oerschlagerzanger. Er wordt streekbier (Bink), Glühwein en rum geschonken. “Niet altijd, het moet iets speciaals blijven, zoals onze pannenkoekendagen en mosselsoupers.”


Wat voor publiek trekt dit café aan, buiten het feit dat het allemaal niet-rokers zijn?
Lenchant:
“Opvallend veel mensen die vroeger nooit op café gingen. Het moet toch zijn dat de tabaksrook hen serieus hinderde. En ook de kinderen vinden het heel aangenaam dat hier niet gerookt wordt. Dat komen ze mij soms zelf zeggen. Of ze alle cafés rookvrij zouden moeten maken? Dat kunnen en mogen ze niet doen. Honderden Vlaamse cafés overleven op het verbruik van zeven, acht mannen met een pint en een sigaret. Als je een rookvrij café wil, moet je dat vanaf de eerste dag aankondigen.”


De Scharnier is iedere dag open van 11 tot 23 uur. Maandag en dinsdag gesloten.

DE SCHARNIER
St.Servaasweg 1
2230 Herselt

Kan roken kaalheid veroorzaken?

    © Vivat.be 2020