Restaurant Clandestino beste groentenrestaurant

Frank Fol, Gault Millau en Living Tomorrow sloegen de handen in elkaar en gingen op zoek naar de betere groentenrestaurants in de Benelux. Initiatiefnemer Fol wil zo restaurants stimuleren om meer groenten te verwerken in hun gerechten. 


Volgens Frank Fol verdienen groenten een meer prominente rol in de restaurantkeuken. Ze zouden de basis en het centrum moeten vormen van elke bereiding. Alleen op deze manier gaan we met z’n allen beter en gezonder eten. Uit de inzendingen koos een jury dertien restaurants die mochten meedingen naar de titel van ‘beste groentenrestaurant 2009’: 

Vork & Mes  (Hoofddorp - Nederland) -

www.vorkenmes.nl

Vincent Cuisinier de campagne (Bolland) -

www.vincentcuisinierdecampagne.blogspot.com

Trente (Leuven) -

www.trente.be

Saint-Amour (Brugge) -

www.saint-amour.be

Clandestino (Haasdonk) –

www.clandestino.nu

Langue D'Oc (Bissegem)-

www.languedoc.be

Huiskamerrestaurant Postelein (Keerbergen) -

www.postelein.be

Het Verschil (Aalst) -

www.hetverschil.com

De Warande (Sint-Jan in Eremo) -

www.dewaranderestaurant.be

Elckerlijc
(Maldegem) -
www.peterdeclercq.be

Potiron (Kasterlee) –

www.potiron.be

De Godevaart (Antwerpen) –

www.degodevaart.be

Parmentier (Juglinster- Luxemburg) -

www.parmentier.lu

Wekelijks ging de jury langs bij één van de deelnemende restaurants, daarnaast werd elk etablissement ook nog door een anonieme criticus bezocht. 

Tijdens de voorstelling van de nieuwe hotel- en restaurantgids van Gault Millau op maandag 26 oktober werd de winnaar van de wedstrijd bekendgemaakt. 

Laureaat van editie 2009 werd restaurant Clandestino in Haasdonk, van chefkok Wouter Van der Vieren. Van der Vieren genoot zijn opleiding onder andere in Sire Pynnock in Leuven en in De Pastorale in Reet. De prijs die Van der Vieren in ontvangst mocht nemen is een kunstwerk van Arne Quinze en een gepersonaliseerde koksvest. 

Van der Vieren, een jonge chef uit het Waasland, kreeg van Gault Millau een score van 15/20 voor zijn lichte, verfrissende keuken. Eerder mocht hij al een Michelinster in ontvangst nemen. 

Wie Wouter Van der Vieren aan het werk wil zien kan een filmpje bekijken op de website van TV-Oost, waarin hij temidden het polderlandschap een – hoe kan het ook anders - polderaardappel klaarmaakt met Hollandse nieuwe haring. Klik hieronder:

http://www.tvoost.be/nl/nieuws/zoek?src=het+gerecht+%3A+Wouter+van+der+vieren

Restaurant Potiron in Kasterlee van chef Dirk Ver Heyen werd op hetzelfde evenement bekroond tot het meest kindvriendelijke groenterestaurant van de Benelux. 

Ellen Wielandt

 

© Vivat.be 2020