Op restaurant in het verleden

U vindt dat sommige mensen er tegenwoordig maar rare eetgewoonten op na houden? Wacht tot u deze menu's uit het verre verleden hebt doorgenomen.


 

De oude Romeinen aten alles. Dit menu is afkomstig uit een kookboek van Apicius, de bekendste kok van de Oudheid.

GUSTATIO
Kwallen en eieren
Zeugenuiers gevuld met melk en eieren
Gekookte paddenstoelen met gepeperde vissaus
Zee-egels met eisaus

PRIMAE MENSAE
Gebraden damhert met uiensaus, dadels, rozijnen en honing
Gekookte struisvogel met zoete saus
Ongeplukte, gekookte duif
Gebraden papegaai
Relmuizen gevuld met varkensvlees en pijnboompitten
Gekookte ham met vijgen en laurierbladeren, ingewreven met honing, gebakken in korst
Gekookte flamingo met dadels

SECUNDAE
Fricassee van rozen in korstdeeg
Dadels gevuld met noten en pijnboompitten, gebakken in honing
Warme Afrikaanse gebakjes met zoete wijn en honing

Denk daarbij een stuk of wat dansers, acrobaten, dichters en muzikanten, een paar tientallen slaven, een bos halfnaakte kinderen en een stel honden, en u krijgt een aardig idee van wat de Romeinen onder feesten verstonden.


Ook in de Middeleeuwen werd er zwaar getafeld, zij het lang niet zo creatief en veelzijdig als in het oude Romeinse rijk. Op het kroningsfeest van koning Edward I van Engeland verorberden de enkele honderden gasten in 1274 liefst 278 everzwijnen, 450 varkens, 440 dikke ossen, 430 schapen en 22.600 hennen en kapoenen. En voor het inhuldigingsfeestje van George Neville, aartsbisschop van York, werden in 1464 300 enorme broden aangekocht, 300 vaten bier, 100 vaten wijn, 105 ossen, 6 wilde stieren, 1000 schapen, 304 varkens, 304 kalveren en 400 zwanen.


In het Amerikaanse Alabama wordt de Renaissance ieder jaar herdacht met een groot feestgelag. Alle recepten en voedingswaren zijn authentiek.
Eerste gang: wit brood, boter, ricottakaas met honing, verschillende soorten sla, rozijnen, sinaasappelen, citroenen, komkommers, noten, wijnazijn en olie, roomsoep met rundvlees, uien en amandelmelk, cake met rozenwatersmaak.
Tweede gang: geroosterde kekererwten met look, erwtenpap met uien en kruiden, geroosterde kuikens in fruitsaus, gemberbrood met kaneel en gekonfijt fruit.
Derde gang: stamppot van peren en wortelen, vleespastei met fruit, noten en gebraden kip, rijstpudding met amandelen.
Vierde gang: gegrilde pastinaak met appel, overdekt met honing.
Pousse café (potus): gekruid sap van witte en roze pompelmoes.

    









© Vivat.be 2020