Italiaanse restaurants in België met een label hebben een eigen website

De Italiaanse overheid kent sinds kort het label “ristorante italiano” toe aan restaurants in het buitenland die de authentieke Italiaanse keuken aanbieden en garanderen. België is het eerste land waar het label uitgereikt wordt. Momenteel kunnen in ons land een veertigtal Italiaanse restaurants pronken met dit label. Deze Italiaanse restaurants met label hebben nu een eigen website : www.ristorante-italiano.be, en organiseren onder meer gastronomische weken die in het teken staan van een bepaalde Italiaanse regio.


Een dergelijk label spruit voort uit het feit dat men plaatselijk vaak al te creatief omspringt met de authentieke keuken van andere landen en streken. Wat wij bijvoorbeeld onder de Chinese keuken verstaan is allesbehalve wat op de tafels van gezinnen in China verschijnt. Ten eerste gaat het in ons land vooral om Chinese restaurants die de Kantonese keuken brengen. Kanton is slechts een Chinese provincie en staat helemaal niet model voor de gastronomie in de rest van China. Daarenboven past men de gerechten hier vaak aan aan de lokale smaak en eetgewoonten. Dit gebeurt trouwens ook met andere uitheemse keukentradities. Dit geldt ook voor de Italiaanse keuken. Een bekend voorbeeld is de spaghetti bolognaise, die men in Italië niet met gehakt bereidt. De authenticiteit van de gerechten ligt de Italianen nauw aan het hart en daarom werd het label “ristorante italiano” bedacht.

Met dit label wil de Italiaanse overheid de Italiaanse culinaire traditie beschermen. Het is de bedoeling om een volwaardig internationaal Italiaans gastronomisch circuit uit te bouwen van restaurants waar de consument authentieke Italiaanse producten, recepten en stijlen kan vinden. Het kwaliteitslabel wordt uitsluitend uitgereikt aan Italiaanse restaurants die voldoen aan een reeks vereisten, gaande van de gebruikte ingrediënten tot de bereidingswijze van de gerechten, van de bediening tot de inrichting van de eetruimte. De restaurants kunnen zelf een aanvraag voor erkenning indienen en ontvangen na controle een "conformiteitscertificaat". De certificering gebeurt jaarlijks en er gaan controles aan vooraf. De verlenging van de toekenning van het label wordt automatisch onderworpen aan periodieke controles zodat de kwaliteit voor de consument gewaarborgd blijft. Indien de voorwaarden niet worden nageleefd, wordt het certificaat ingetrokken.

De nieuwe website, www.ristorante-italiano.be is een onderdeel van een omvangrijke communicatiecampagne die wordt gelanceerd door het Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel (I.C.E) en bevat de volledige lijst van de restaurants die in België het label “ristorante-italiano®" kregen van de Italiaanse regering. Het zou moeten gaan om restaurants die de authentieke Italiaanse keuken waarborgen. De consument vindt op de website ook informatie over de ingrediënten van de Italiaanse gastronomie en een verklarende woordenlijst met keukentermen en wijnterminologie. Restaurants kunnen worden geselecteerd op verschillende criteria : adres, budget, toegang voor mindervalide personen, terras,... en men kan de lijst opvragen van alle restaurants met label in een bepaalde stad.

Toch is dit nieuwe label ook niet van de nodige controverse gespeend. Het blijkt namelijk dat vooral Brusselse restaurants bedacht werden met dit label. In bepaalde provincies vind je bijna geen Italiaanse restaurants met label. Je kan dus op zoek gaan naar een authentiek Italiaans restaurant op de website, maar het aanbod blijft vooralsnog beperkt. Afwachten hoe dit verder evolueert.

Verschillende van deze restaurants nemen deel aan gastronomische weken, die de Italiaanse keuken willen promoten. Zo organiseren ze van 24 tot 30 september een eerste gastronomische week met een speciaal menu aan voordelige prijs, dat in het teken staat van de keuken van Noord-Italië en inspiratie haalt uit de specialiteiten van chef Enzo De Prà van Restaurant Dolada in de Italiaanse Dolomieten. De lijst van de restaurants die deelnemen aan de actie kan je raadplegen op de website. Een tweede gastronomische week, van 26 november tot 2 december, zal het accent leggen op de specialiteiten uit Centraal- en Zuid-Italië.

Binnenkort komt er van alle restaurants met label ook een gids in zakformaat. De consument zal deze gratis kunnen verkrijgen in de restaurants zelf of na eenvoudige aanvraag bij het I.C.E. (per mail :

bruxelles@bruxelles.ice.it
of per post: I.C.E, Vrijheidsplein 12 te 1000 Brussel).

Paul Willems

© Vivat.be 2020