Het eerste restaurant
Het eerste restaurant uit de geschiedenis was, hoe kan het anders?, een Frans restaurant. En een gezond resturant.
Toen de Fransman Mathurin Roze de Chantoise in 1766 in Parijs het eerste restaurant opende, had hij al tal van projecten opgezet die hemzelf, maar ook zijn land, moesten verrijken. De man publiceerde een soort Gouden Gids avant-la-lettre en bracht zelfs eigen munt op de markt, die in waarde verminderde telkens als het geld werd uitgegeven.
Met zijn restaurant hoopte Roze de Chantoise een bijdrage te kunnen leveren tot de lichamelijke gezondheid van de Fransen. Er werden enkel gezonde, voedzame spijzen geserveerd. De gasten aten wat de pot schafte, betaalden een eenheidsprijs en zaten meestal alleen aan tafel.
Na de revolutie (1789) ontwikkelden de restaurants zich tot de gastronomische tempels die we vandaag kennen, een plaats waar je met vrienden of collegas rond de tafel zit, een keuze maakt uit het menu en volop geniet van het eten, ongeacht de voedingswaarde. Eethuizen zijn entertainment geworden.
Maar de geest van de Chantoise herleeft in biologische eethuisjes, en ook in de Slow food-beweging, die de kwaliteit en de diversiteit van de voeding promoot, maar ook lokale producten en ecologische landbouwmethoden, en die zich (uiteraard) verzet tegen fast food. Slow Food werd in 1986 opgericht in Italië en telt wereldwijd zon 60.000 restaurants. Groene gastronomie?