Halle, een historisch stadje aan de Zenne

Op slechts 15 km ten zuidwesten van Brussel ligt de historische en pittoreske stad Halle, die sinds de fusie met Lembeek en Buizingen in 1977 ongeveer 30.000 inwoners telt. Halle is makkelijk bereikbaar (met de trein ongeveer tien minuten sporen vanuit Brussel-Zuid) en zeker de moeite waard om tijdens een daguitstap te verkennen. De vele historische bezienswaardigheden en de bourgondische aard van de Hallenaren zorgen vast en zeker voor een culturele en culinaire hoogdag.


Halle staat bij de meeste ensen vooral bekend als de bedevaartstad waar pelgrims van heinde en verre naartoe trekken om de Zwarte Madonna in de laat-hooggotische basiliek te vereren. Dit merkwaardige Mariabeeld zou in 1267 aan de Sint-Martinuskerk geschonken zijn. Nog altijd stromen deze bedevaarders, maar ook dagjesmensen toe in Halle om de prachtige basiliek te bewonderen. Deze in 1946 tot de status van basiliek erheven kerk torent met zijn massieve gedaante boven het stadscentrum uit. De basiliek beschikt over enkele uitzonderlijke kunstwerken, waaronder een indrukwekkende koperen doopvont uit 1466 en een albasten altaarretabel uit 1533. De rijke kerkschat met de vele offergeschenken van gekroonde hoofden uit heel Europa staat te kijk in de crypte. In de toren werd een klein klokkenmuseum ingericht.

Net als de basiliek bevindt ook het historische stadhuis zich aan de rand van de Grote Markt, waarvan de meeste gevels van de oude herenhuizen geklasseerde monumenten zijn. De Grote Markt van Halle wordt omringd door handelszaken, waarvan het leeuwendeel cafés met of zonder terras. De Grote Markt is trouwens verkeersvrij, zodat je hier ongestoord kan vertoeven.

Achter de basiliek vind je het oude Jezuïetencollege dat momenteel onderdak biedt aan het Muziekconservatorium en het Zuidwest-Brabants Museum. Voor de openingsuren van dit museum en enkele andere kleinere musea kun je best inlichtingen vragen bij het plaatselijke VVV-kantoor (voor adres en telefoon zie onderaan). 

Voer voor natuurliefhebbers

Halle is wel een stad, maar in de omgeving komen natuurliefhebbers zeker aan hun trekken. Deelgemeente Buizingen is al een meer landelijke gemeente, maar vooral het Hallerbos (ongeveer 550 Ha groot) is een must voor wandelaars en natuurliefhebbers, zeker in de lente wanneer duizenden boshyacinten in bloei staan. Van mei tot augustus worden ook toeristische boottochten georganiseerd op het kanaal Brussel-Charleroi.

De stad Halle fungeert ook een beetje als toegangspoort tot het prachtige Pajottenland, een streek die doorkruist wordt door landelijke wegen. Ideaal voor fietstochten en wandelingen tussen de velden en de boerderijen. 

Jaarlijkse feesten

Elk jaar vinden verschillende grote volksfeesten plaats. Met halfvasten wordt Reus Vaantjesboer van stal gehaald en leeft Halle drie dagen in de ban van Carnaval. De Prins en zijn Prinses Carnaval nemen voor drie dagen het bewind in de stad over en krijgen symbolisch de sleutels van de stad overhandigd. Het Carnaval van Halle is zonder meer het belangrijkste van Brabant en is wel kleinschaliger dan Aalst, maar moet qua plezier zeker niet onderdoen. Wat praalwagens betreft hebben de Hallenaren trouwens een reputatie die de landsgrenzen overschrijdt en de grote carnavalgroepen stappen jaarlijks op in buitenlandse carnavalsstoeten. De Gilles en Paysannes van Halle trokken enkele jaren geleden zelfs naar China voor een folkloristisch festival.

De tweede afspraak op de Halse feestkalender vormt Pinksteren. Vroeger ging de Mariaprocessie jaarlijks uit, maar sinds kort gebeurt dit nog maar om de twee jaar. In 2004 zal de Mariaprocessie opnieuw met meer dan 700 figuranten door de straten van het stadscentrum trekken.







In deelgemeente Lembeek is Paasmaandag de jaarlijkse hoogdag. Al eeuwenlang trekt de Sint-Veroonsprocessie door de velden en de omliggende gemeenten, waarbij de relikwieën van de patroonheilige beschermd worden door soldaten in historische uniformen. Deze processie is eigenlijk een unicum in Vlaanderen : het gaat om een paardenprocessie met cavaleristen in historische uniformen. (Foto's boven : de Soldatenclub Congo tijdens de Paasprocessie; met dank aan Johan Devogeleer voor de foto's; meer foto's op diens

website
).

Verder worden het hele jaar door culturele activiteiten georganiseerd, maar hiervoor kan je beter een kalender raadplegen. 

Gastronomie

Halle kende zijn mooiste momenten tijdens de Bourgondische periode, toen de hertogen van dit roemrijke geslacht een speciale band hadden met dit stadje. Filips de Stoute overleed trouwens in Halle en net als de andere leden van zijn geslacht vereerde hij Halle op verschillende gelegenheden met een bezoek. Ook andere gekroonde hoofden vergaten Halle niet. Onder de kunstschatten van de basiliek bevindt zich onder meer een monstrans die door de beruchte Engelse koning Hendrik VIII aan Halle geschonken werd als dank voor een overwinning. Hij deed dit natuurlijk voor hij brak met de Roomse kerk en zijn eigen Anglicaanse kerk stichtte.

De Hallenaren van nu zijn net als de Brabanders uit Brueghels' tijd en schilderijen levensgenieters. De stad heeft enkele heerlijke specialiteiten, waarvan sommige al sinds mensenheugenis meegaan. In de eerste plaats kunnen we de lokale biercultuur aanhalen. De tijd dat Halle en Lembeek nog een echt bier- en jenevermekka waren, ligt wel achter ons. In Lembeek stond anderhalve eeuw geleden nog de tweede grootste jeneverstokerij van België. Lembeek kon als concurrent voor Hasselt doorgaan.

Vele brouwerijen werden intussen opgekocht door multinationals of sloten de deuren door gebrek aan overnemers of omwille van financiële perikelen. Een situatie die zich trouwens in heel België heeft voorgedaan. In Lembeek draait nog één brouwerij op volle toeren en sinds de sluiting van brouwerij Vanderlinden is ze nog de enige op Hals grondgebied. De brouwerij Boon brouwt nog steeds lambiek, geuze, kriek, frambozenbier, faro en twee recentere specialiteiten : Lembeek's en Duivelsbier (dat vroeger door Vanderlinden werd gebrouwen). De geuze van Boon won trouwens al internationale prijzen en is, zo heb ik al meermaals proefondervindelijk vastgesteld, niet te versmaden. Volgens sommige kenners geldt de Geuze Marriage Parfait van Boon als de beste Geuze die nog gebrouwen wordt. In het lokale Streekproductencentrum kun je trouwens nog andere bieren en specialiteiten uit de omgeving van Halle vinden.

Op vlak van jenever is sinds kort een St.-Veroonsjenever verkrijgbaar. Verder kan je proeven van de "Halse krotten", snoepjes gemaakt op basis van suiker en kandijsiroop of de Vaantjeskoek, gemaakt op basis van speculaas.

In Halle vind je verder een aantal goede restaurants en bistrootjes en dit in verschillende prijscategorieën. Op donderdag en zaterdag kun je op de Grote Markt en het Possozplein terecht voor de wekelijkse markten. Om de twee weken gaat er op donderdag ook een "Voddekesmarkt" door met textiel en allerlei huishoudbenodigdheden. Mensen die graag shoppen kunnen trouwens zes dagen op zeven terecht in de Basiliekstraat, een lange en verkeersvrije winkelstraat.

Bijkomende informatie

Voor meer informatie kan je terecht bij de lokale dienst voor toerisme. Hier kan je trouwens zelf ook folders en informatie gaan afhalen tijdens een bezoek aan de stad.

VVV - Toerisme Pajottenland en Zennevallei
Grote Markt 1
1500 Halle
Tel. : (02)356 42 59
Fax : (02)361 33 50
E-mail:

pajottenland-zennevallei@toerismevlaanderen.be

VVV / Toerisme Halle en toeristische dienst van de stad Halle.
Grote Markt 1/bus 1
1500 Halle
Tel.: (02)356 42 59
Fax: (02)361 33 50
E-mail:

halle@toerismevlaanderen.be

  • Website van de Stad Halle
  • Website Carnavalorganisator Halattraction
  • halle.start.be
  • Website van Johan Devogeleer over Soldatenclub Congo met uitgebreid fotoarchief

Paul Willems









© Vivat.be 2020