Bring your own: met je eigen wijn op restaurant

Het was al langer een trend in Engelstalige landen, maar de gewoonte rukt nu ook in België stevig op. In plaats van dure restaurantwijnen bij het menu te bestellen, breng je zelf de gepaste wijn mee, en betaal je aan het restaurant enkel ‘kurkrecht’.

 


Vanwege de hoge taksen op wijn verkocht door restaurants wordt het meebrengen van je eigen wijn in verschillende landen, zoals Australië bijvoorbeeld, veeleer regel dan uitzondering. Je betaalt dan wel ‘kurkrecht’, een vergoeding voor de service die het restaurant biedt. Zij leveren immers de sommelier, de glazen, de ijsemmer... en doen ook de afwas!

België heeft nu zijn eigen BYO-site, afkorting voor Bring Your Own (Wine). De site is nog in volle ontwikkeling, maar toch lijken almaar meer restauranthouders zich met het idee te kunnen verzoenen.

De maker van de site roept op tot wederzijds respect tussen chefs en wijnliefhebbers: chefs moeten erkennen dat zij nooit zo’n goede wijnen kunnen aanbieden als een wijnliefhebber in zijn kelder heeft liggen, zonder er astronomische bedragen voor te moeten aanrekenen. Wijnliefhebbers erkennen de vakkennis en kunde van de kok, en appreciëren de moeite die het restaurant zich getroost om de wijn op gepaste wijze aan tafel te brengen. Het wordt daarom echt als not-done beschouwd om af te dingen op het kurkrecht. Aan de andere kant is 15 euro de limiet voor het kurkrecht op een fles van 75 cl., restaurants die meer aanrekenen worden door de site wel vermeld maar niet meer verder besproken.

Aan het BYO-systeem is een eigen etiquette verbonden, en ook die moet je als klant respecteren. Om te beginnen moet de wijn die je meebrengt, aangepast zijn aan het gerecht dat je gaat eten. Aangeraden wordt dus om op voorhand de menu’s te raadplegen van het restaurant dat je gaat bezoeken. De site biedt lijsten aan met gerechten en de aangepaste wijn, die ook omgekeerd raadpleegbaar zijn: bij elke wijn worden passende gerechten opgesomd.
Zo leer je dat je bij een Brunello di Montalcino het beste wild of bereidingen met balsamico eet, en dat tarbot vraagt om goede Meursault of Puligny-Montrachet, of witte topwijnen Spanje of uit de Nieuwe Wereld.

Ook moet je bij reservatie aankondigen dat je eigen wijnen mee zult brengen, en ook welke wijnen dat zullen zijn, zodat men de gepaste glazen kan klaarzetten op voorhand. Aan tafel is het de sommelier die uw wijn voorproeft, en checkt op kurksmaak of ongewenste oxidatie.

De site biedt een steeds groeiende lijst aan van restaurants waar je welkom bent met je eigen wijn. De meeste restaurants zijn van gastronomisch niveau, en worden vermeld in de Gault-Milau of Michelingids. Het betreft veelal jonge chefs die open staan voor vernieuwing. Vaak staan ze op het punt een koksmuts binnen te halen, soms hebben ze er al één. Bij deze sterrenchefs van morgen kunt u gegarandeerd op een eerlijke prijs/kwaliteitverhouding  rekenen. Je commentaar na een restaurantbezoek kun je achteraf kwijt in de rubriek “gesmaakt?”

http://www.byo.be/index.asp

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020