Ook Zara gaat afkicken van giftige stoffen

Zara heeft eind november laten weten gifvrij te zullen produceren. De grootste modeketen ter wereld nam deze beslissing negen dagen na de Detoxcampagne van Greenpeace, die leidde tot intense publieke druk. Greenpeace sprak in 2011 voor het eerst met Zara over het weren van schadelijke chemicaliën uit zijn productieproces en kleding. Maar nu pas toonde de modereus zich bereid om zijn watervervuiling grondig aan te pakken.

Zara belooft tegen 2020 geen schadelijke chemicaliën meer te lozen bij het ganse productieproces. Op korte termijn zal de keten ook enkele van de ergste chemicaliën zoals PFC (waarvan de keten aanzienlijke hoeveelheden gebruikt) bannen.

Zara zegt bovendien tegen eind 2013 van minstens 100 leveranciers in het zuiden (waarvan minstens 40 in China) gegevens over geloosde schadelijke chemicaliën in het milieu openbaar te maken.

Op 20 november lanceerde Greenpeace vanuit Beijing deze nieuwe fase in hun Detoxcampagne. Op Zara’s Facebookpagina, Twitter en het Chinese sociale netwerk Sina Weibo riepen duizenden mensen het bedrijf op om te ‘ontgiften’. Meer dan 300.000 mensen tekenden in op de campagne, terwijl tienduizenden mensen rechtstreeks naar Zara mailden of twitterden om een ambitieus engagement te vragen.

Op zaterdag 24 november voerden meer dan 700 vrijwilligers in 20 landen actie voor Zara-winkels, waaronder in de Brusselse Nieuwstraat. De dagen daarvoor waren er al actievoerders opgedoken aan grote winkels en vestigingen van het bedrijf in Hong Kong, Boedapest, Genève, Hamburg en Madrid.

Zara staat voortaan in het rijtje van Nike, Adidas, Puma, H&M, M&S, C&A en Li-Ning die allemaal willen afkicken van giftige stoffen. Andere grote kledingmerken houden voorlopig nog de boot af, maar Greenpeace waarschuwt hen alvast.

Melody De Visscher

© Vivat.be 2020