Ontdek het Ministerie van Ideeën!

Het Ministerie biedt een webplatform voor creatieve denkers en doeners die de overgang naar een duurzame toekomst wensen te versnellen.
Ontdek de Minister van Slim parkeren, van Ruilhandel of van Zonnekoken, of dien je eigen kandidatuur in en word zelf Minister!


Het Ministerie van Ideeën is een initiatief van zes burgers met een uiteenlopende achtergrond die samen de handen uit de mouwen steken en verandering snelle voeten geven.

Ze ontwikkelden www.ministerievanideeën.be, een webplatform voor mensen met initiatieven met een sociale of ecologische meerwaarde. Ze proberen hun leven los van fossiele brandstoffen te organiseren; experimenteren met lokale munten; bedenken manieren om voedsel te produceren of mobiliteit te organiseren zonder negatieve impact. Die denkers en doeners krijgen een ministerstatus toebedeeld.

Enkele voorbeelden? Nicolas Kint is Minister van Slim parkeren. Hij heeft de applicatie www.carambla.com ontworpen die gebruikt wordt door een paar honderd eigenaars van parkeerplaatsen die hun plaatsjes te huur aanbieden op de momenten dat ze ze niet gebruiken.

Kevin Vandersmissen is Minister van Ruilhandel. Hij ontwikkelde het
ruilplatform www.IedereenRuiltMee.be om zoveel mogelijk gemeenten en organisaties een eigen ruilnetwerk aan te bieden.

Kristina Naeyaert is Minister van Zonnekoken. Ze ontwierp Sol Suffit, een zonnekoker die eenvoudig,ecologisch én economisch is en ook in België goed werkt.

Via het webplatform kunnen Ministers medestanders zoeken voor hun project,of gewoonweg anderen inspireren. Het Ministerie van Ideeën verspreidt de initiatieven ook via de media naar een breed publiek, bijvoorbeeld met de wekelijkse uitzending van ‘Minister van de Week’ in het tv-programma Plan B op Vier. Zogenaamde 'Impact Investors' kunnen via het webplatform de Ministers ook financieel ondersteunen.

Heb jij een sociaal project of een milieuproject dat buiten de lijntjes kleurt, dan kan jij zelf ook Minister worden. Je moet de denkfase wel voorbij zijn, want je moet een of meerdere concrete handelingsperspectieven voorleggen aan de bezoekers van de website.

Meer info?

www.ministerievanideeen.be

Melody De Visscher


 

© Vivat.be 2020