Onlinekerstshoppen : kijk uit!

Binnen enkele dagen komt je hele familie bij elkaar en er ligt nog niks onder de kerstboom. Je hebt helemaal geen zin om de file te doen in de drukke winkels. Er bestaat wel een oplossing: onlinekerstshoppe. Maar let wel op cybercriminelen...

Cybercriminelen zijn dol op feestdagen. Ze weten dat we gretig uitkijken naar koopjes. Ze gebruiken verschillende trukjes om onze computer aan te vallen of onze bankgegevens te stelen. Maar dit kunnen we gemakkelijk voorkomen.

Het eerste dat je moet weten is dat je tijdens de feestdagen mails kan krijgen met als boodschap: “Onklopbaar aanbod voor iPads ... 50 % korting!” of andere ongelooflijke aanbiedingen. Let best heel goed op want een klik op die link kan je naar een gevaarlijke website voeren die malware op je computer downloadt. 
Die malware kan de aanslagen op je toetsenbord registreren, valse antivirussoftware downloaden, je computer overladen met tonnen spam enzovoort. Ook je vrienden kunnen je onbetrouwbare e-mails sturen met als boodschap “Hallo, kijk eens naar deze eindejaarsverkoop!” of “Deze winkel biedt 50 % korting op je kerstaankopen!” Als deze vriend dat nooit doet betekent dat zijn computer zeker aangevallen werd en deze mail aan z'n volledige adresboek werd gestuurd. Klik zeker niet op de link want je wordt zeker naar een gevaarlijke website gestuurd die malware op je computer installeert of je kredietkaartgegevens phisht.

Je doet ook best je kerstaankopen bij beroemde en betrouwbare webwinkels omdat de zoekresultaten rond Kerstmis en Nieuwjaar vaak onbetrouwbaar kunnen zijn. Hoe zo? Cybercriminelen gebruiken zoektermen zoals “Kerstkoopjes”, “Eindejaarsaankopen”  of “Uitzonderlijke kortingen” en plaatsen onbetrouwbare websites naar de top van de zoekresultaten. Als je dat niet weet ga je op de onbetrouwbare link klikken en op een website terechtkomen die je computer kan aanvallen.

Ten slotte gebruik je best altijd beveiligde netwerken/ WI-FI en geen onbekende draadloze netwerken of hotspots als je je persoonlijke gegevens invult, zoals kredietkaartgegevens. Kijk ook na of de URL van de pagina begint met https:// en dus niet met http://. De ‘s’ geeft aan dat je verbinding gee¨ncrypteerd is van het begin tot de eindbestemming, waardoor ze niet bestookt kan worden door cybercriminelen.

Bron:

www.fortinet.com

Melody De Visscher









© Vivat.be 2020