Natuurlijke middeltjes tegen constipatie
Bijna een miljoen Belgen kent het uiterst onaangenaam gevoel van niet of moeilijk ‘de grote boodschap’ te kunnen doen. Nochtans is het mogelijk om constipatie, of het nu occasioneel of chronisch gebeurt, op een natuurlijke manier te behandelen. Een klein overzicht van middeltjes.
Constipatie? Het kan occasioneel voorkomen, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens de zwangerschap. Maar het kan ook een chronisch probleem zijn, en dan zou men alles doen om ervan af te geraken.
Om dit vervelend ongemak een halt toe te roepen, moet men eerst de oorzaken kennen. Die zijn echter heel verscheiden. De eerste oorzaak is, klaar en duidelijk, de levenswijze. Als je niet goed eet, niet genoeg drinkt en niet aan sport doet, moet je niet verwonderd zijn dat je ingewanden eveneens lui zijn. Maar constipatie kan echter ook te wijten zijn aan een beschadigde darmflora, aan een ontregeld parasympatisch systeem, aan de alvleesklier of aan hypothyreoïdie. Daarnaast heb je ook reisconstipatie (wat zelfs ook thuis kan gebeuren als je je er niet goed voelt) en constipatie door een onbewuste angst.
Welke behandeling? Vooreerst moet je je levenswijze eens herbekijken, en als je je nog steeds niet beter voelt, kan je een beroep doen op natuurlijke hulpmiddelen. Probeer zeker en vast zoveel mogelijk laxeermedicijnen te vermijden, want een overmatig gebruik kan ... constipatie veroorzaken!
Herbekijken van de voeding
Dat begint al in de ochtend! Je darmen moeten geprogrammeerd worden zoals een wekker .
Je moet dus beginnen met een licht ontbijt, dat je traag en in alle rust kauwt (niet voor de televisie). Een trucje om je voeding beter ‘naar de uitgang’ te begeleiden: neem een koffielepel olijfolie halfweg je ontbijt. Koffie of thee drink je best na het eten om de spijsvertering te helpen. Als je het op een lege maag doet, krijg je het omgekeerde effect.
Vezels moeten zeker op het menu. Door water op te nemen, zwellen ze op en verzachten ze de stoelgang, wat de darmtransit en het ontlasten vergemakkelijkt en versnelt. Je moet er echter voor zorgen dat de vezels voldoende water krijgen, anders heb je het omgekeerde resultaat. Je moet dus absoluut de opname van vloeistoffen verhogen. De algemene richtlijn is om in een dag 6 à 8 glazen water te drinken, en geconstipeerden kunnen gaan tot twee liter per dag. Bij ernstige constipatie kan je kiezen voor water rijk aan mineralen en magnesium. Slechts een deel van het water mag vervangen worden door pruimen-, wortel-, appel-, selder- of druivensap.
Waar kan je vezels vinden? In verse en droge groenten en fruit en in oliehoudende vruchten, en meer bepaald in spinazie, paardenbloemen, look, uien, tomaten, soja, druiven, vijgen, appels, peren, sinaasappels, citroenen, kolen, rabarber, en algen, maar ook in aardbeien, bosbessen, frambozen, broccoli, knolselder, champignons, noten, granen, en gedroogde pruimen en abrikozen. Tot slot zijn ze ook te vinden in volkorengranen: volkorenbrood, muesli en graanvlokken.
Regelmatige fysieke inspanning
Fysieke activiteit heeft een invloed op de buikspieren. Wandelen, fietsen, zwemmen, ... is allemaal goed voor de darmtransit. Yoga bijvoorbeeld wordt specifiek aangeraden voor zwangere vrouwen die last hebben van constipatie.
Zelfmassage
Een ander trucje dat werkt: zelfmassage van de buik, in wijzerzin en door afwisselend harder en zachter te drukken. Zo laat je de ontlasting vooruitgaan in de darmen. Deze oefening doe je drie minuten voor de maaltijd, in zit- of ligpositie en met de benen gebogen om de buik goed vrij te laten. Voor een nog beter resultaat doe je terzelfder tijd buikademhaling. Hoe doe je dat? Traag ademhalen en de buik bol maken en daarna zachtjes uitademen en de buik weer intrekken. Zo simpel en uiterst efficiënt!
In geval van nood: darmspoeling
Wanneer je je ongerust maakt omdat de constipatie al meer dan drie of vier dagen duurt, is het lavement een techniek die zich al bewezen heeft. Daarvoor dien je je in ligpositie via een speciaal slangetje een halve liter gekookt water toe dat op 37° is gehouden. (Zie boek*)
Alternatieve geneeskunde
Osteopathie kan werken door het hele spijsverteringssysteem te ontspannen. Een normale stoelgang zet de darmspieren aan het werk. « Als deze al gespannen staan, kunnen ze niet nog sterkere samentrekkingen doen om de ontlasting naar de uitgang te brengen. Als ze daarentegen ontspannen zijn, kan de transit normaal gebeuren », legt Thanh Binh Nguyên uit, een osteopaat en acupuncturist uit Limal. Constipatie kan eveneens tot een overbelasting van de lever leiden. In dat geval zal de osteopaat dit orgaan moeten mobiliseren om de functies van het spijsverteringssysteem te herstellen. Bij acupunctuur zal de arts de dikke darm behandelen en parallel daarmee werken op de meridianen van de lever en de galblaas.
Fytotherapie is eveneens een waardevolle hulp, want die behandeling werkt met natuurlijke laxeermiddelen. In functie van de patiënt zal de fytotherapeut zachte natuurlijke laxeermiddelen voorschrijven, zoals agar-agar, guargom, tarwezemelen en lijnzaad, ofwel stimulerende laxeermiddelen, die sterker zijn, zoals aloëlatex, wegedoorn, cascara sagrada, duindoorn of ricinusolie. Tot slot zijn er ook nog glycerolzetpillen of -lavementen.
Bij naturopathie raadt men soms magnesium- of vitamine C-supplementen aan, en bij homeopathie zijn er behandelingen voor elk type constipatie.
Melody De Visscher
* Boek: "Gezond door Hoge darmspoelingen en natuurlijke levenswijze" van A. ten Haaf, uitgegeven door Preventief Medisch Centrum - Rotterdam, Joost Banckertsplaats 24-29, 3012 HB Rotterdam.