Tori Amos in Lotto Arena

Tori Amos heeft nog eens een nieuwe cd afgeleverd, inmiddels haar tiende: ‘Abnormally Attracted to Sin’. De release gaat gepaard met een promotietournee die haar op 4 oktober 2009 ook langs de Antwerpse Lotto Arena brengt.

 


Little Earthquakes

Tori Amos, de roodharige domineesdochter uit Maryland met de piano en de engelenstem, maakte de wereld in 1992 vertrouwd met het concept vrouwelijke singer-songwriter. Er volgden er velen in haar kielzog, maar Tori bleef onnavolgbaar en uniek, zowel in haar stemgeluid als in haar songs. Toch is haar fanbase – onterecht - relatief klein. Oorzaak hiervoor ligt hem volgens sommigen in het feit dat Amos na haar succesvol debuut 'Little Earthquakes' (1992) andere muzikale paden is gaan verkennen, het ene al meer succesvol dan het andere.

Vele fans haakten af vanwege de (te) complexe teksten, de onconventionele thema's (masturbatie, verkrachting, miskraam...) of de stilistische ommetjes die ze maakt (zoals langs de elektronica op 'From the Choirgirl Hotel', 1998).

1999-2009

De laatste tien jaar probeert Amos het publiek ervan te overtuigen dat ze het nog steeds kan, steengoede nummers schrijven. In dat opzicht waren de vorige twee pogingen, 'The Beekeeper' en 'American Doll Posse' niet zo overtuigend. Niet dat er geen pareltjes opstonden: songs schrijven én brengen kan Tori Amos als geen ander. Maar de parels leken te verdrinken in een poel van niet-memorabele songs die de hele cd het cachet 'irrelevant' meegeven.

Abnormally attracted to sin

Zo is het niet met 'Abnormally Attracted to Sin': de goeie songs zijn overduidelijk in de meerderheid, veel nummers doen zelfs denken aan de Amos van 'Little Earthquakes', al halen ze niet dat bijna onovertrefbare niveau. De opener, "Give", pakt de luisteraar onmiddellijk bij de keel. Donker, treurig en mooi. In de volgende nummers krijgen we telkens een ander muzikaal facet van Amos te horen, maar op het volgende hoogtepunt moet je wachten tot "Curtain Call". Voor het eerst gaat ze ook de jazzy, bijna burlesque kant uit met de nummers "That guy" en "Mary jane". Een geslaagd experiment op een geslaagde cd met een heel aantal geslaagde nummers, die ze hopelijk op 4 oktober met Antwerpen zal delen.

Het optreden vindt plaats in de Lotto Arena in het Sportpaleis, Schijnpoortweg 119, 2170 Merksem. Kaarten kosten 39, 44, 47 en 52 euro, inclusief servicekosten.

De cd is via audio tracks van 30 seconden te beluisteren op allmusic:

http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=10:axfpxzl0ldae

Ellen Wielandt

© Vivat.be 2020