Sara Tavares - Een wereldster in wording

Lang geleden dat een artiest ons zo’n goed gevoel bezorgde. Sara Tavares bekoort met haar lach en betovert met haar liedjes.


Geboren en getogen in Lissabon, kind van Kaapverdische ouders, koestert Sara Tavares de stille hoop dat haar generatie nieuwe muzikale vormen zal ontwikkelen, zoals de afstammelingen van de Afrikanen dat ook gedaan hebben in Noord- en Zuid-Amerika. Op haar plaat ‘Balancê’ geeft ze zelf het voorbeeld. Dit is geen etnische wereldmuziek, geen jazzy pop, geen Afrofunk, geen weemoedige fado of saudade, geen Kaapverdische coladeira maar al die ingrediënten zitten wel in het smaakvolle recept verwerkt. Bovenal is Tavares een begenadigde singer-songwriter, een vrouw die zich kan en mag meten met Sheryl Crow, Rickie Lee Jones, of beter nog: Tracy Chapman, met wie ze ook fysiek enige gelijkenis vertoont. Er staan minstens drie potentiële hits op het album (en dan niet alleen in de wereldmuziekcharts) en zowat elk nummer is een juweeltje, muzikaal even creatief en verfijnd als vocaal.


Maar live is Sara Tavares nog beter. Ze laat zich in begeleiden door drie muzikanten: een Portugese zanger-gitarist, een Angolese drummer die uitsluitend borsteltjes gebruikt, en een uitmuntende en nadrukkelijk aanwezige bassist uit Guinée-Buissau. Ze zingt haar prachtige liedjes met een gemak dat alleen de grootsten gegeven is, van breekbare hoge tonen en gevoelige passages tot vloeiende scats. En ze doet dat met een onweerstaanbare liefde en vrolijkheid, een stralende, authentieke lach op het gezicht, zittend of rechtstaand, maar altijd tokkelend op haar gitaar, ook terwijl ze het publiek toespreekt in eenvoudig Engels. Zoals het hoort als je een goeie singer-songwriter bent.

En zo krijg je ook het publiek mee, puur op klasse en persoonlijke sympathie. Iedereen zingt en danst mee, omdat de muziek zo heerlijk bruist en sprankelt én omdat Sara Tavares het zo vriendelijk vraagt. Niet sexy, niet geil, niet slijmend maar als volwassen, vrijgevochten vrouw die gelooft in zingen, dansen en lachen als ultieme therapie voor al onze problemen.
Tavares zingt live zowat alle nummers van haar nieuwe cd, sommige in het Portugees, andere in het Kaapverdische creools, nog andere vermengd met flarden Engels. ‘Balanc꒠klinkt nog hitgevoeliger dan op plaat. ‘Bom feeling’ biedt precies wat de titel belooft, een goed gevoel door lekker kabbelende vibraties. ‘Lisboa Kuya’ roept inderdaad de sfeer op van een zonnige namiddag in de Portugese hoofdstad, zoals de zangeres zelf aankondigt. ‘Ess amor’ hoeft ze niet te vertalen, een pareltje van verstilde hartstocht. ‘One love’ is even universele pop als het gelijknamige nummer van Bob Marley en Sara Tavares stop er ook dezelfde vraag-antwoorspelletjes in als de reggaekoning, live altijd een voltreffer. ‘Planeta sukri’ klinkt zoeter dan zoet, ook al geheel in overeenstemming met de titel. ‘Novidade’ en ‘Dam bô’, twee ingetogener nummers, bevestigen het overvloedige muzikale talent van Tavares, niet alleen een geweldige zangeres maar ook een verrassend sterke gitariste, die haar instrumenten liefdevol, en ook een beetje schertsend, boyfriends noemt.
Humor, talent, naturel, charisma, liefde voor de muziek en voor het publiek, een koffer vol heerlijke, originele liedjes: Sara Tavares heeft het allemaal. Het zou ons ten zeerste verbazen als deze dame de komende jaren geen ster van de wereldmuziek zou worden, en wie weet zelfs een wereldster tout court.

Sara Tavares geeft dit voorjaar zes concerten in Europa, op 27 april in de Arenberg in Antwerpen, voor ze opnieuw de studio induikt en aan een nieuw album gaat werken dat volgend jaar in de lente verwacht wordt.

‘ I don’t fit into one music genre of world music, I am no typical Cape Verdian musician. I’d rather stand at the beginning of a new tradition of music of the diaspora, of young African immigrants in Europe who don’t only look back.’ Sara Tavares

‘Je loopt altijd op een dun koord en moet daarbij je balans houden. Om op die koord te blijven staan, moet je dansen. Als je te stijf blijft staan, dan val je.’ Sara Tavares

Tickets & Info
T. 070 222 192 of www.arenbergschouwburg.be

       © Vivat.be 2020