Rum & Coca-Cola


Tarzan in New York, de Marx Brothers in Copacabana, Weekend in Havana: dat was in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw de wereld van Carmen Miranda, eerst superster in Brazilië, daarna in Hollywood.

 


Haar naam doet tegenwoordig nog amper een belletje rinkelen maar één vage hoesfoto volstaat om dat pseudo-exotische universum van weleer in herinnering te roepen, zeker als je vervolgens het eerste nummer hoort, Tico Tico no Fuba. Jaren, misschien wel decennia lang niet gehoord, en toch zing je het meteen weer mee. En zo kent dit album wel meer liedjes die in het collectieve geheugen gegrift staan, ook al weet niemand wie ze ooit populair gemaakt heeft. Deze diva furiosa uit Brazilië dus, met haar hoge, allesdoordringende stemgeluid en onweerstaanbare latin accent, immer behangen met fruit, bloemen en pluimen. Wereldmuziek avant la lettre op maat van de Amerikaanse filmindustrie.
Op Trinidad waren ze midden jaren ’50 nochtans blij dat de Amerikaanse militairen het Caribische eiland eindelijk verlieten. Niet langer working for the yankee dollar, zoals Calypso Rose (en pas later de Andrew Sisters) zong in Rum and Coca-Cola, de allereerste calypsowereldhit. Een nummer over prostitutie, voor alle duidelijkheid, en die openhartigheid is kenmerkend voor de muziek van Trinidad. White man wife vinden de calypsonians maar niks en Doctor Kitch steekt zijn needle per ongeluk in het verkeerde hole. Shame and scandal in the family is het ultieme eerbetoon aan incest, en toch wordt ook dit volkslied intussen wereldwijd meegezongen. Op de bijhorende dvd staat een veel te korte impressie van Trinidad vandaag met enkele live fragmenten, wellicht geïnspireerd door het succes van de Buena Vista Social Club. Muzikaal kunnen deze oudjes niet tippen aan hun Cubaanse collega’s maar ik denk het bij Dirty Jim’s indertijd wél een stuk gezelliger moet geweest zijn.

 

* Original Recordings 1930-1950 (Carmen Miranda)
Discograph/Bang!Music) 
* Calypso@Dirty Jim’s
EMI 









© Vivat.be 2020