Nieuwe cd van Steely Dan: Everything must go

Sinds begin juni 2003 ligt een nieuw album van de groep Steely Dan bij de platenboer. Deze groep kende vooral succes tijdens de jaren zeventig, hield in 1980 op te bestaan, maar doorbraak de 20 jaar durende stilte rond de groep in 2000 met de release van een nieuw album, "Two Against Nature". Dit album werd zeer goed onthaald en Steely Dan ging dat jaar met vier Grammy Awards aan de haal. Ze besloten dan maar door te gaan en een nieuw album te produceren.


Steely Dan ontstond eind jaren zestig rond twee spilfiguren : Donald Fagen en Walter Becker. Deze twee studiegenoten deelden gemeenschappelijke interesses en begonnen nummers te schrijven, die ze met verschillende groepjes brachten. Omwille van hun talent konden ze in 1971 aan de slag als songwriters voor ABC Records in Los Angeles. Ze wilden evenwel nog steeds zelf een carrière uit de grond stampen en namen een eerste album op : "Can't Buy A Thrill". De keuze voor de naam "Steely Dan" had te maken met hun literaire interesses. "Steely Dan" werd ontleend aan de bekende roman "Naked Lunch" van beatnik William Burroughs. Om op tournee te gaan werden drie muzikanten aangetrokken, zodat de groep nu uit vijf leden bestond. De bezetting wisselde evenwel tijdens de tournee al. Donald Fagen profileerde zich als de zanger en Walter Becker als de leadgitarist van de groep.

Twee albums later ("Countdown To Ecstasy"and "Pretzel Logic"), in 197, ontbonden beide spilfiguren de groep en besloten vanaf dan studiomuzikanten in te huren voor de sessies. Steely Dan zou vervolgens in deze opstelling nog een aantal albums maken waaronder "Katy Lied", "The Royal Scam", "Aja", en "Gaucho".

In 1980 gingen Fagen en Becker elk hun eigen weg. Donald Fagen's eerste soloalbum betekende meteen een schot in de roos, terwijl Becker intussen even de muziekscène liet voor wat ze was. Fagen bleef ook nummers schrijven voor bekende artiesten als Diana Ross en Jennifer Warnes, en produceerde ook platen voor verschillende groepen en artiesten. Aan zijn twee soloalbum, dat begin jaren negentig uitkwam, werkte Becker opnieuw mee als producer.

In 1993 besloten Fagen en Becker het opnieuw samen te wagen en trokken op tournee met "The All New Steely Dan Orchestra '93". Een paar jaar later begonnen ze omwille van het succes aan een nieuwe plaat te werken, die dus in 2000 op de markt werd gegooid. "Two Against Nature" was een gigantisch succes : de plaat kwam binnen op nummer zes in de Amerikaanse Billboard's Top 200. Steely Dan won dat jaar ook vier Grammy Awards.

Het succes schreeuwde om een vervolg en dit ligt nu met "Everything Must Go" in de platenwinkels. De fans die het vorige album kochten zullen ongetwijfeld de sound herkennen. Er is wel een lossere en meer bluesachtige vibe merkbaar. In ieder geval is het weer een schitterend album, zeker in vergelijking met wat men momenteel soms op de markt durft gooien. Ook tekstueel blijft Steely Dan zoals altijd overeind met songs over nogal sombere onderwerpen (bvb. echtscheiding - Everything Must Go; terrorisme - "Godwhacker"). De cynische zwarte humor van beide spilfiguren is nog zo'n constante in de albums van deze groep. In ieder geval een aanrader, zeker voor de fans van Steely Dan.Titels van de nummers op de cd :

1) The Last Mall
2) Things I Miss The Most
3) Blues Beach
4) Godwhacker
) Slang of Ages
6) Green Book
7) Pixeleen
8) Lunch with Gina
9) Everything Must Go


Meer info over Steely Dan vind je op
www.steelydan.com
(officiële website van de groep).


Paul Willems
© Vivat.be 2020