Nabucco in Vlaanderen

Nabucco, het geliefde meesterwerk van Guiseppe Verdi, komt naar Vlaanderen in een magistrale uitvoering door de befaamde Nationale Opera Sofia. Meer dan 160 medewerkers zorgen voor een visueel en auditief spektakel dat in november te zien is in de Stadsschouwburg Antwerpen, Kursaal Oostende, Vorst Nationaal en Grenslandhallen Hasselt.


Verdi bracht het grootste deel van zijn leven door in het charmante stadje Busseto, een twintigtal kilometer van Roncole. Hij liep er gymnasium en werd er liefdevol opgenomen in het gevolg van de rijke koopman en muziekliefhebber Antonio Barezzi. Verdi was nog geen twaalf toen hij al een mecenas had gevonden en het kerkkoor en de harmonie van Busseto mocht leiden. Hij woonde in het mooie Casa Barezzi, een waarachtig paleis op wat tegenwoordig de Piazza Giuseppe Verdi heet. Een fraai gerestaureerd salon met allerhande memorabilia herinnert aan die drukke jeugdjaren van Verdi.

Naast zijn bezigheden als dirigent schreef Verdi koormuziek, marsen en symfonieën. Vandaag huist in het Casa Barezzi de vereniging Gli Amici di Verdi, De Vrienden van Verdi. Op hetzelfde plein staat een groot standbeeld van de componist, en ook de Rocca (het Fort), een gebouw dat al in de elfde eeuw voor het eerst vermeld werd, eigendom van de markiezen Palavacino. Pas met de opening van het Verdi-theater in 1868 raakte het eindelijk min of meer voltooid.

In deze concertzaal maakten de grootste Verdiaanse zangers van de negentiende eeuw hun opwachting, een traditie die tot vandaag wordt voortgezet met de Internationale Wedstrijd voor Verdiaanse Stemmen. Later, in 1913 en 1926, dirigeerde Arturo Toscanini (afkomstig uit het naburige Parma) in het Verdi-theater twee volledige operaseizoenen.In 1832 besloot Verdi zich aan te melden bij het conservatorium van Milaan. De notabelen van Busseto lieten hem, zo vond hij, nauwelijks tijd om zich aan zijn ware passie te wijden, het schrijven van muziek.

Maar Verdi werd geweigerd, om verschillende redenen nog wel. Vier jaar te oud, afkomstig uit het buitenland (Italië was nog niet ééngemaakt), en ‘geen buitengewoon talent’. Antonio Barezzi zorgde ervoor dat zijn beschermeling toch drie jaar privé-les kon nemen en naam wist te maken als dirigent, maar verlangde in ruil voor zoveel goedwillendheid dat Verdi in 1834 de vrijgekomen post van stedelijk muziekdirecteur van Busseto zou opnemen.

De banden met Barezzi werden nog verstevigd toen Verdi in 1836 zijn dochter huwde, Margherita. De koopman liet voor het paar een somptueuze villa bouwen ten zuiden van Busseto, buiten de oude stadswallen, recht tegenover de franciscaanse kerk van Santa Maria degli Angeli. De Villa Pallavicino, een combinatie van barok en renaissance, is nu ingericht als Verdi-museum, waar schilderijen en gebruiksvoorwerpen van de maestro als relikwieën bewaard en tentoongesteld worden. Mooie fresco’s ook, en een prachtige tuin.

In 1839 neemt Verdi ontslag als muziekdirecteur van Busseto. In de Scala van Milaan gaat zijn opera Oberto, Conte di San Bonifazio in première. Het succes van de uitvoering levert hem een contract op voor drie nieuwe opera’s, maar Un giorno di regno wordt een fiasco.

Verdi wou er nog het liefst de brui aan geven maar de directeur van het operatheater La Scala in Milaan protesteerde en trachtte Verdi enthousiast te maken voor een nieuwe opera. Hierbij duwde hij Verdi een libretto in de handen: Nabuccodonosor (later afgekort tot Nabucco) van librettist Solero. Verdi bleef protesteren, maar ontkwam niet aan de belofte het libretto in ieder geval te lezen.

Het vervolg is bekend. De ontroerende liefdesgeschiedenis tussen Ismaele en Fenena tegen de achtergrond van de vrijheidstrijd van het Hebreeuwse volk, werd in een recordtempo één van de meest geliefde opera’s uit de geschiedenis. ‘Het Slavenkoor’ (‘Va Pensiera’) groeide in Italië zelfs uit tot een alternatief volkslied.

 

Nationale Opera Sofia

Deze uitvoering bewijst dat Nabucco meer is dan ‘de opera van Het Slavenkoor’. De muzikale juweeltjes zijn nauwelijks te tellen. Het gebed van Zacharias, slechts begeleid door een cello bijvoorbeeld, of de schrijnende aria’s van Nabucco, of het pijnlijke duet met zijn machtsbeluste dochter Abigaile.

Dirigent Georgi Dimitrov en regisseur Kuzman Popov herstellen dit meesterwerk, samen met 160 musici en zangers, in zijn oorspronkelijk vorm, zoals Giuseppe Verdi het bedoeld heeft.

Dirigent: Georgi Dimitrov
Regie: Kuzman Popov
Choreografie: Jelka Tabakova
Kooleider: Zdravko Lazarov
Decors en Kostuums: Ivan Savov


NABUCCO
6 november om 20.00u. - Stadsschouwburg Antwerpen
7 november om 20.00u. - Kursaal Oostende
10 november om 20.00u.- Vorst Nationaal
11 november om 20.00u. - Grenslandhallen Hasselt

Ticketprijzen (excl. reservatie- en verzendingskosten)
Golden Seats: € 65
Cat 1: € 55
Cat 2: € 45
Cat 3: € 35
Cat 4: € 25
Dinnerseats (enkel in Antwerpen): € 90

Info en reservatie tickets
0900 69 900
Musichall.be

© Vivat.be 2020