Lynyrd Skynyrd, the legend continues...

Dit jaar brengt Lynyrd Skynyrd voor het eerst in vier jaar opnieuw een album op de markt, Vicious Cycle, maar de release en de daaropvolgende tour werden uitgesteld tot eind juni omdat leadgitarist Gary Rossington momenteel herstelt van een hartoperatie. Meer dan 25 jaar na de vliegtuigcrash die de groep decimeerde, blijven de vele fans over de wereld de groep trouw volgen. Lynyrd Skynyrd was dan ook een legendarische band met klassiek geworden hits als Sweet Home Alabama, Freebird en Gimme Three Steps.
 


De groep ontstond in de jaren '60 rond het trio Allen Collins, Gary Rossington en Ronnie Van Zant in Jacksonville, Florida. Nadat ze in 1969 genoeg kregen van de school en vooral van een tirannieke coach Leonard Skinner besloten ze het als rockband te wagen en noemden zich naar deze coach Leonard Skinner, wat verbasterd werd tot Lynyrd Skynyrd. Met hun eerste echte album, Pronounced leh-nerd skin-nerd, drukten ze de fans nog eens op het feit dat de naam wel degelijk zo uitgesproken moest worden.

De volgende jaren schuimden ze de clubs in Florida en Georgia af en werden tenslotte in 1973 ontdekt door Al Kooper. Het eerste album was onmiddellijk een schot in de roos met de intussen tot klassiekers uitgegroeide nummers 'Gimme Three Steps', 'Simple Man' en het aanstekelijke 'Freebird'. De groep tourde vervolgens met The Who en kreeg steeds meer fans en airplay.
(LP Pronounced leh-nerd skin-nerd)

De tweede plaat, Second Helping, deed de ster van de groep nog meer rijzen. Sweet Home Alabama groeide uit tot een gigantische hit. Maar in de media kreeg Lynyrd Skynyrd het steeds harder te verduren omwille van de wilde fuiven en de bandleden werden afgeschilderd als gedegenereerde zatlappen die enkel geïnteresseerd waren in fuiven en drinken, en niet in muziek als dusdanig. De groep leek in 1975 ook af te stevenen op complete zelfdestructie. Verschillende leden van de groep stapten zelfs op.

In 1976 herstelde Lynyrd Skynyrd met de komst van Steve Gaines de typische line-up met drie gitaristen op de voorgrond. Met Gaines erbij leek de groep eindelijk in staat om een gooi te doen naar het predikaat van grootste Amerikaanse rockband. Van het album Street Survivors, uitgebracht in oktober 1977, gingen in de eerste weken na de release honderdduizenden exemplaren over de toonbank. Niets leek hen nog te kunnen stoppen...tot het noodlot toesloeg op 20 oktober 1977.


 

Als een feniks uit de as...

Een door Lynyrd Skynyrd gecharterd vliegtuig kreeg boven een moeras in Mississippi te kampen met brandstoftekort en stortte neer. Ronnie VanZant, Steve Gaines, Cassie Gaines en manager Dean Kilpatrick overleefden de klap niet en de andere groepsleden en crewleden raakten zwaar gewond. Deze tragedie decimeerde Lynyrd Skynyrd en leek het einde van de groep in te luiden.

De overlevende groepsleden begonnen na hun herstel opnieuw en ditmaal als studiomuzikanten. Al snel richtten Allen Collins en Gary Rossington een nieuwe groep op met ex-leden van Lynyrd Skynyrd. Deze groep kende verschillende benamingen en ging onder meer als de Rossington Collins Band door het leven. De sound deed natuurlijk denken aan Lynyrd Skynyrd, maar uit eerbied voor de overleden frontman Ronnie VanZant kozen ze voor een vrouwelijke zangeres (die minder snel met Ronnie vergeleken zou worden). Ook deze groep splitte en Allen Collins richtte zijn eigen groep op.

In 1987 besloten een aantal leden, waaronder Gary Rossington, naar aanleiding van de tiende verjaardag van de ramp een huldeconcert te geven als Lynyrd Skynyrd. Johnny VanZant, jongere broer van Ronnie, werd aangezocht om de zang voor zijn rekening te nemen. Wat oorspronkelijk zou beperkt blijven tot één concert groeide in een mum van tijd uit tot een volledige tour. Lynyrd Skynyrd was uit de as verrezen en sindsdien brengt de groep regelmatig nieuwe albums uit.

In 2003 wordt de release voorzien van een nieuw album van Lynyrd Skynyrd, het eerste in vier jaar. De release en daaropvolgende tour werden evenwel uitgesteld tot eind juni omdat Gary Rossington momenteel herstelt van een hartoperatie. De groep zou oorspronkelijk ook België aandoen met onder meer een optreden op het Schwung Festival in Roeselare (29 mei 2003), maar dit optreden is dus in het gedrang gekomen. Het is nu afwachten voor nieuwe tourdata.


 

  • www.skynyrd.com
  • www.lynyrdskynyrd.comPaul Willems
 

© Vivat.be 2020