Les Truttes: de beste covergroep van Vlaanderen?

Er zijn wel meer covergroepen in Vlaanderen. In de winter spelen ze op bedrijfsfeesten, in de zomer op festivals, stadsevenementen en beach party’s. Bijna altijd bingo, want wat is er nu leuker dan meezingen met je favoriete hits van vroeger? Maar Les Truttes is toch wel een heel bijzondere covergroep.


Een strand in Hasselt: het idee is ontstaan op een ‘brainstorm’ van Junior Chamber International (JCI) Vlaanderen, dat deel uitmaakt van JCI International, ‘Worldwide Federation of Young Leaders and Entrepreneurs’. De organisatie omschrijft haar missie als volgt: ‘Een bijdrage leveren tot de vooruitgang van de universele gemeenschap door aan jonge mensen kansen te bieden om hun leiderschapskwaliteiten, verantwoordelijkheidsbesef, medemenselijkheid en ondernemingszin te ontwikkelen, eigenschappen die positieve veranderingen in de gemeenschap teweegbrengen.’
Die jonge mensen, van de ‘Kern Hasselt’, dachten dus dat het een goed idee zou zijn om langs het Albertkanaal in Hasselt een tijdelijk strand aan te leggen, met speciaal aangevoerd zeezand. En op dat gelegenheidsstrand mét cocktailbars moest natuurlijk ook een podium staan. Dat we deze zomer zo veel regen en bewolking zouden krijgen, had JCI jammer genoeg niet voorzien. Niets treurigers dan een strand met neppalmen in de motregen.
De plaatselijke coverband The Boozers mag de paar tientallen toeschouwers opwarmen en doet dat lang niet slecht. Prima zangeres in elk geval.

Ook Les Truttes staan bekend als coverband maar wil zo niet genoemd worden. “Wij spelen wel covers,” zegt gitarist Phil The Face (de heren cultiveren hun alter ego’s en houden hun ware namen liever geheim), “maar wat wij doen, is toch ook redelijk rock’n’roll, redelijk heavy. Wij staan vaak op rockfestivals en hebben al het podium gedeeld met groepen als The Exploited, Dropkick Murphy’s en Marky Ramone. Wij hadden vroeger trouwens zelf een hekel aan covergroepen. Dat was het laagste van het laagste. Doe met je gitaar wat je wil maar speel alsjeblieft geen covers.”


Les Truttes trapte af met ‘Relax’, dat monument van postmoderne disco, en serveerde gedurende anderhalf uur een indrukwekkend aantal hits uit alle tijden, al dan niet verpakt in een medley, vermomd als sample of geïntegreerd in een gitaarrif. De show was één groot feest van herkenning, een levende muziekquiz als het ware. Wij hebben een 35-tal titels kunnen noteren (zie kader) maar er blijken meer dan 50 nummers op de play list te staan. En het is lang niet allemaal disco, wat toch het handelsmerk zou zijn van Les Truttes, zeker sinds disco weer kan. “Wij zeggen altijd dat wij die revival op gang hebben getrokken,” zegt Phil The Face. “Disco was gewoon de meest foute muziek die je kon brengen, in een tijd dat foute lijstjes en foute cd’s nog niet bestonden. Toen wij tien jaar geleden begonnen zjn met Les Truttes, was fout nog echt fout. Wij kwamen allemaal uit punk- en metalgroepjes en het leek ons een goeie grap om samen eens lekker foute disco te spelen, de platste covers eerst. ‘Jullie gaan toch geen disco spelen?’ reageerde een vriend van mij toen. ‘Zo’n truttige muziek!’ Zo zijn we op onze naam gekomen, in het Frans, omdat dat toch iets chiquer klinkt dan De Trutten.”


(EEN GREEP UIT) DE SETLIST VAN LES TRUTTES

Relax – It’s Raining Men – Good Times – Rapper’s Delight – White Lines – Last Night A DJ Saved My Life – Video Killed The Radio Star – On My Radio – Mission Impossible – Final Countdown – Rock It – Peter’s Gunn – Smells Like Teen Spirit – Music – Bohemian Rhapsody – Paranoid – Smoke On The Water – Don’t You Want Me – Seven Nation Army – Without Love – Get Down Tonight – Shake Your Booty – I’m Your Boogie Man – That’s The Way I Like It – Kids in America – J’Aime La Vie – Relight My Fire – I Want You Back – Jump – I’m So Excited...

© Vivat.be 2020