Led Zeppelin brengt een set met 2 DVD's en een set met 3 live cd's op de markt

Dit jaar is het 35 jaar geleden dat de vier leden samen de groep Led Zeppelin vormden. Hoewel de groep in 19, na de dood van John Bonham, splitte, behoort Led Zeppelin met meer dan 200 miljoen verkochte platen nog steeds tot de meest succesvolle bands aller tijden en beschikt nog altijd over een uitgebreide schare fans. Nu werd ook een unieke "Led Zeppelin DVD" op het publiek losgelaten en met "How The West Was Won" ook een driedubbele live-cd.


Led Zeppelin ontstond dus zo'n 35 jaar geleden in die legendarische zomer van 1968
n bestond van in het begin uit vier leden : zanger Robert Plant, gitarist Jimmy Page, bassist en keyboardspeler John Paul Jones en drummer John Bonham. De groep behield steeds dezelfde, oorspronkelijke bezetting tijdens het decennium (1969-1979) dat ze mee de dienst uitmaakten in de rockscène. Dit komt niet zo vaak voor als men zou denken. Vele rockgroepen kenden verschillende bezettingswissels.

De groep maakte 8 studioplaten en één live-album. Tot hun grootste hits behoren zonder twijfel "Stairway to Heaven" en "Rock and Roll".

De dood van John Bonham maakte dat de groep in 19 splitte en de groepsleden hun eigen weg gingen. Robert Plant scoorde solo nog enkele hits en greep dit jaar naast een Grammy Award. Bruce Springsteen won in de twee categorieën waarvoor hij genomineerd was. Jimmy Page werd een veelgevraagde muzikant.


Led Zeppelin DVD (Atlantic Records)

Op de "Led Zeppelin DVD", die met een speciale première gereleased werd op 27 mei in New York, staan live-opnames van zeldzame en buitengewone optredens van de legendarische groep. Het gaat om uniek beeldmateriaal, want van de groep bestaan sowieso al niet bijster veel live-opnames en dit is de eerste keer dat dergelijk beeldmateriaal aan de fans te koop aangeboden wordt. In de jaren '70 kwam met "The Song Remains the Same" wel een concertfilm van de groep uit, maar deze DVD's zijn wel van een andere orde.

Op de 2 DVD's staat samen voor meer dan 5 uur materiaal, dat vooral gedistilleerd werd uit een handvol concerten en optredens waar beelden van bestaan. De groep werd niet vaak gefilmd en daarom figureren op de DVD's ook opnames (bootlegs) die gemaakt werden door fans en toeschouwers. De beelden zijn overwegend afkomstig van volgende concerten en optredens : London's Royal Albert Hall (1970), New York's Madison Square Garden (1973), London's Earls Court (1975) en Knebworth Festival (1979). Verder ook beelden uit een aantal zeldzame interviews, televisieoptredens en een blik achter de schermen.

Natuurlijk werden de oude beelden en klankbanden onder handen genomen om tot een aanvaardbare kwaliteit te komen. Deze DVD is gewoon een must voor de fans en elke rechtgeaarde muziekliefhebber zal er plezier aan beleven. Vergeet ook niet dat Led Zeppelin, zoals vele groepen van die generatie, een stevige live-reputatie genoot en bij elk concert de vlam in de pan deed slagen. Ze stonden ook bekend voor het feit dat ze op het podium durfden improviseren en het publiek steeds waar voor hun geld gaven (concerten van meer dan 3 uur waren geen uitzondering).


Songs op de 2 DVD's :

Royal Albert Hall, 1970
"We're Gonna Groove"
"I Can't Quit You Baby"
"Dazed and Confused"
"White Summer"
"What Is and What Should Never Be"
"How Many More Times"
"Moby Dick"
"Whole Lotta Love"
"Communication Breakdown"
"C'mon Everybody"
"Something Else"
"Bring It on Home"

Madison Square Garden, 1973
"Black Dog"
"Misty Mountain Hop"
"Since I've Been Loving You"
"The Ocean"

Earl's Court, 1975
"Going to California"
"That's the Way"
"Bron-Yr-Aur Stomp"
"In My Time of Dying"
"Trampled Underfoot"
"Stairway to Heaven"

Knebworth Festival, 1979
"Rock and Roll"
"Nobody's Fault But Mine"
"Sick Again"
"Achilles Last Stand
"In the Evening"
"Kashmir"
"Whole Lotta Love"


"How The West Was Won"

Alsof de DVD-set met uniek materiaal nog niet genoeg was, besloot de platenfirma ook een driedubbele live-cd uit te brengen. Op deze 3 cd's staat materiaal afkomstig van twee legendarische concerten van Led Zeppelin, in het Los Angeles Forum op 25 juni 1972 en in de Long Beach Arena op 27 juni 1972 (2 dagen later dus). Klassiekers als "Stairway to Heaven" en "Rock and Roll" ontbreken natuurlijk niet. Een aanrader.

Songs op de 3 cd's :
"L.A. Drone"
"Immigrant Song"
"Heartbreaker"
"Black Dog"
"Over the Hills And Far Away"
"Since I've Been Loving You"
"Stairway to Heaven"
"Going to California"
"That's the Way"
"Bron-Yr-Aur Stomp"
"Dazed and Confused"
"What Is and What Should Never Be"
"Dancing Days"
"Moby Dick"
"Whole Lotta Love" (Medley)
"Rock and Roll"
"The Ocean"
"Bring It on Home"


Paul Willems
© Vivat.be 2020